Sobotni izlet na Veliki vrh nad Osredkom, ki leži na 701 metru nadmorske višine, je, kot pove že ime, posvečen slovenskemu tolarju. "Se še kdaj spomnite našega edinega slovenskega denarja, slovenskega tolarja? Ne? Naj vas nanj malce spomnimo. Davnega leta 1992 so natisnili prve prave tolarje, prvi in edini slovenski denar, ki smo ga uspeli zadržati do 1. januarja 2007. Potem nas je ta petnajstletnik zapustil in zamenjal ga je evro. V krajih, kjer je postavljen spomenik v poklon denarju, pa sta še vedno na prvem mestu človeška dobrota in radodarnost. Tudi to je dandanes še mogoče. Ne verjamete? Pridite z nami in se prepričajte," so besede vodij Kolesarsko-pohodniškega društva Hej, gremo naprej!, ki bodo izlet na Veliki vrh v soboto, 7. januarja 2012, začeli že ob 6. uri izpred Cityja v Mariboru.

"Začetek pohoda bo ob 9. uri izpred domačije Ivka Godlerja na Osredku št. 6., v pogorju Orlice na južnem robu Kozjanskega. Mimo Rakonce se bomo povzpeli do obeležja slovenskega tolarja na Velikem vrhu (701 m), nato pa se po krožni poti čez Presko in Pusti vrh vrnili na Osredek, kjer bo potekalo prijateljsko druženje pohodnikov. Lahek pohod bo trajal okoli tri do štiri ure," nam je povedal Tone Jesenko iz PD Brežice, ki je organizator pohoda.

Že takoj naslednji dan, torej v nedeljo, 8. januarja, pa vas PD Brežice vabi na tradicionalno srečanje posavskih planincev na Bohor. To bo lahka, tri ure dolga snežna tura, primerna za vse planince. Bohor je široko, v 20 kilometrov dolgem loku raztegnjeno pogorje, najjužnejše visoko obzorje Štajerske z nizom vrhov. Od vzhoda proti zahodu si sledijo Oslica z 915 metri, Debeli vrh z 928 metri, Plešivec z 915, Koprivnik z 982, Grmada z 890, Javornik s 1023 in Skalica z 951 metri. "Izhodišče pohoda je zaselek Jablance, od koder bomo potrebovali slabo uro in pol hoda do Koče na Bohorju (896 m), kjer nas vsako leto prijazno sprejmejo in postrežejo. Tisti, ki bodo želeli, bodo pot nadaljevali še na vrh Koprivnika (982 m), morda celo na vrh Javornika (1023 m)," še doda Jesenko in tako sklene svoje prvo ponovoletno športno vabilo vsem, željnim druženja, zabave in predvsem rekreacije.