Preden otroka postavimo na smučke, se moramo zavedati, da so prvi stiki s smučmi in snegom tisti, ki bodo odločili, ali bo otrok vzljubil smučanje ali ne. Tudi če sami znamo smučati, ni nujno, da smo primerni učitelji svojim otrokom. Morda je prav, da prve korake zaupamo smučarski šoli, ki lahko malemu smučarskemu začetniku ponudi zanimivo, predvsem pa strokovno vodeno vadbo. Ob vikendih in v času zimskih počitnic bo v Kranjski Gori svoje znanje in izkušnje na belih strminah z otroki in njihovimi starši delila tudi nekdanja vrhunska smučarka Urška Hrovat. Ekipa bo smučala in deskala v Podkorenu.

"Mislim, da je smučišče v Podkorenu zelo primerno za otroke, tako zaradi konfiguracije terena kot infrastrukture, ki je primerna za najmlajše in osnovnošolske otroke. Primerno je tudi glede varnosti in ne prevelike gneče, kar je zelo pomembno za to, da se lahko osredotočimo na tečajnike," nam je povedala Urška Hrovat, ki smo jo skupaj z vaditelji med božično-novoletnimi prazniki ujeli v Kranjski Gori.

Strokovno, varno in zabavno

Preden otroka vpišemo v šolo smučanja, se vsekakor pozanimamo o tem, ali imajo vaditelji znanje in izkušnje z delom z majhnimi otroki. "Vsi vaditelji v moji šoli smučanja in deskanja na snegu opravljajo otroške zunajšolske dejavnosti, nekateri so tudi profesorji na osnovni šoli ali študentje fakultete za šport. Zato bomo poskrbeli za naše malčke, da se bodo z veseljem naučili prvih zavojev na strokoven, zabaven, predvsem pa varen način. Otrokom, ki že znajo in so smučarji, bomo izpopolnjevali tehniko, da bodo imeli manj težav na zahtevnejših terenih," je povedala nekdanja smučarska tekmovalka.

Otrok se lahko prvih korakov na snegu nauči med individualnimi urami ali pa ga priključimo vrtcu na snegu. V smučarskem vrtcu in šoli je otrok med svojimi vrstniki, predvsem pa je v skupini z otroki, ki imajo enako znanje kot on. "Otroški vrtec na snegu je predvsem namenjen otrokom od tretjega do petega leta, traja dve uri, na koncu otroci dobijo tudi malico. Če vidimo, da je otrok zmožen, in če starši želijo, lahko imajo še dve dodatni uri. Poudarek je na igri na snegu s športnimi pripomočki, ki so primerni za najmlajše. Zelo je pomembno, da se otrok prek iger nauči prvih smučarskih zavojev. Dobrodošlo je tudi, da so v skupinah, ker jim to daje večjo spodbudo, da dosežejo želeni cilj," je še povedala Urška in v smehu dodala: "Vabimo tudi otroke do 15. leta; take, ki znajo, in take, ki padajo. Vabimo jih, da se izboljšajo ali naučijo."