Nekdanja ministrica iz vlade Ivice Račana, Pave Župan Rusković, je na novinarski konferenci dejala, da je za mlade iz Avstralije in Nove Zelandije bolje, da ne obiskujejo Dubrovnika. Pave Župan Ruskovićeva kot predsednika destinacijskega menedžmenta Dubrovnika se je pri tem obregnila ob neprimerno obnašanje mladih turistov.

Po tej izjavi jo je župan Andro Vlahušić odstavil z delovnega mesta. Ruskovićeva je poudarila, da je bil Dubrovnik lansko leto priča neprijetnostim, ki so jih zakrivili mladi Avstralci in Novozelandci. Med drugim naj bi popolnoma goli tekli po Stradunu, bruhali in bili pod vplivom alkohola ter tudi drugih opojnih substanc.

Mediji v Novi Zelandiji so poudarili, da je Ruskovićeva izrazila tisto, česar si drugi ne upajo. Marija Kapiteli, direktorica Croatia Timesa Travel za Novo Zelandijo, pa je njene komentarje označila za neverjetne in zelo naivne za nekoga, ki dela v turizmu.

Televizija Nove Zelandije je poročala, da je Dubrovnik sicer ena izmed najpopularnejših destinacij na Jadranu in da je bilo mesto v vojni leta 1991 močno poškodovano.