Tudi slovenska vrsta je zaradi dosežkov in velikosti (6 tekmovalcev in 4 spremljevalci, zraven pa še 2 serviserja) dajala vtis velesile. Skakalci so v debatah, ki so bile pravi babilon jezikov, premlevali dogodke s tekme na novoletni dan v Garmisch-Partenkirchnu, ki je Sloveniji prinesla manj od pričakovanj glede na to, da je bil Robert Kranjec s skokom 141,5 metra najboljši v kvalifikacijah. Slovenija je uprizorila solidno moštveno predstavo z znova štirimi finalisti (14. Jure Šinkovec - najboljši dosežek kariere, 18. Robert Kranjec, 19. Peter Prevc, 22. Jurij Tepeš, Jernej Damjan in Mitja Mežnar sta ostala brez finala), a zmanjkal je vrhunski rezultat, na kar so nedvomno pripravljeni.

"Dobili smo novo potrditev, kako širok je krog favoritov. Razlike so zelo majhne. Za vrhunsko uvrstitev mora biti nastop popoln. S slovenskim izkupičkom na prvem delu turneje moramo biti zadovoljni. Uvrščeni smo tja, kamor spadamo, morda manjka le vrhunska uvrstitev. Kranjec je po sijajnem dosežku v kvalifikacijah na tekmi naredil dva malce slabša skoka, ki pa sta bila še vedno solidna. Za vrhunski dosežek je potrebna tudi sreča z vetrom. Če ne bi bilo dvobojev, bi bilo po klasičnih pravilih na obeh tekmah po pet finalistov. To je naš naslednji cilj," je črto pod slovenski prvi polčas turneje potegnil slovenski selektor Goran Janus, ki je o razpletu na vrhu povedal: "Nič novega. Avstrijci kažejo svojo moč. Tisti, ki so na vrhu, so zasluženo tam, zlasti Schlierenzauer in Kofler, malo je presenetil Ito."

Slovenska reprezentanca je včerajšnji dan izkoristila za počitek, le dobre pol ure so fantje preživeli v fitnesu, kjer so delali vaje za eksplozivnost, nekateri so se sprostili v bližnjem nakupovalnem središču. Čeprav gre za jubilejno, 60. turnejo, slovenski selektor ne občuti glamurja in prestiža: "Rutina. Nič posebnega. Vse gre zelo hitro, zame je najpomembneje, da so fantje dobro pripravljeni, včasih je videti, da z lahkoto skačejo daleč, čeprav ni vse tako enostavno. Tako kot v preteklosti je to še ena turneja hrenovk, ki so na vsakem koraku, zraven pa dodajo še malo sadja. Zame je pomembneje, da so vsi fantje povsem osredotočeni na dogodek in se ne ozirajo na šume, ki prihajajo od zunaj."