Britanski strokovnjaki iz centra za zdravljenje jeter so namreč sporočili, da kratkoročna abstinenca povzroči le lažen občutek neke varnosti in marsikoga spodbudi, da februarja in naslednje mesece spije več, kot bi sicer, kar lahko povzroči le dodatno škodo.

In čeprav lahko enomesečni premor od pitja jetrom nudi počitek, pa vendarle ta ne more pozdraviti škode, ki jo je močno pitje naredilo v preteklih mesecih ali letih. Ravno nasprotno – premor lahko ustvari še dodaten pritisk na organ, ko se redni pivci (ali pa alkoholiki) vrnejo k svoji razvadi.

Vodnik po mačku: Kako ga zdraviti in česa se raje izogibajte

Vodja centra za zdravljenje jeter, Andrew Lagford, je dejal, da enomesečni premor od alkohola ni pravi način za doseganje dolgoročnega zdravja jeter. "Bolje je, če se odločite, da ne boste pili kakšen teden, kot pa za abstinenco celoten januar."

Podobno meni zdravnik Mark Wright: "Enomesečna razstrupitev je popolnoma brezplodna. Ideja, da lahko jetrom škodujemo, kolikor želimo, nato pa v enem mesecu pozdravimo vso škodo, je napačna." Jetra namreč na alkohol gledajo kot na strup, ki ga telo mora izločiti. Ko pri težkih pivcih alkohola ni, začnejo jetra sama proizvajati kemikalije, znane kot encime, njihova visoka stopnja pa lahko povzroči cirozo.

"Jetra so sicer odlična pri razstrupljanju, saj je to njihova naloga. A če mislite, da bo kratek premor dolgoročno pomagal, se motite," je še dodal.