Zmaga je že drugič na turneji ostala v taboru rdeče-belo-rdečih, in že drugič na turneji je slavil isti skakalec. Schlierenzauer si je z današnjim uspehom v Garnischu - zanj že tretjim na tej skakalnici po letih 2008 in 2010 - priboril dobro izhodišče za napad na skupno zmago. Avstrijci so pred dvema dnevoma v Oberstdorfu dosegli trojno zmago, tokrat, na prvi dan novega leta, pa "le" dvojno. Na stopničke se je povzpel še Andreas Kofler, ki je naredil največji napredek v drugi seriji, saj je bil po prvi šele deseti. Za Avstrijcema pa sta se tokrat zvrstila še dva Japonca. Daiki Ito je na tretje mesto napredoval s petega po prvi seriji, z osmega pa se je pod oder za zmagovalce prebil še Taku Takeuči. V obratni smeri je šel v finalu nemški up za zmago Severin Freund; potem ko je bil po polovici tekme na drugem mestu, pa drugega skoka ni najbolje izvedel in se moral nazadnje zadovoljiti s sedmim mestom.

"Neverjetno, kakšen dan je za mano. Skoka sploh nista bila najboljša, a je bilo vseeno dovolj za zmago. Komaj čakam, da pridem na Bergisel," se je že 28. uspeha v karieri veselil Schilerenzauer. Pred današnjo tekmo so imeli prireditelji na tretji postaji v Innsbrucku od skupno 21.650 vstopnic na voljo le še kakšnih 1500, ki pa bodo po novi dobri predstavi domače ekipe zanesljivo hitro pošle. Avstrijski skakalec pa je postavil še en mejnik; na novoletnih turnejah je dosegel že sedmo posamično zmago, tako da se je na večni lestvici izenačil z Mattijem Nykänenom, pred njim pa so le še Björn Wirkola in Jens Weissflog s po desetimi ter Janne Ahonen z devetimi.

Po dveh tekmah jubilejne 60. turneje ima dvakratni zmagovalec Schlierenzauer s 557,8 točke že kar lepo prednost; Kofler je drugi s 535,6 točke, Ito tretji (532,3), tik za njim pa je Thomas Morgenstern (532,2). V tej konkurenci je od Slovencev najvišje Robert Kranjec na desetem mestu (487,9).

Tokrat je najboljšo posamično uvrstitev med Slovenci dosegel Jure Šinkovec. Slovenija je kot ekipa spet nastopila dobro in imela na koncu štiri med dobitniki točk. Šinkovec je v prvi seriji izločil Kazahstanca Nikolaja Karpenka in si priboril deveto izhodišče za finale, v katerem je uvrstitev nekoliko pokvaril, vseeno pa bil kot 14. najboljši med izbranci Gorana Janusa.

Štiri mesta slabše je bil na koncu uvrščen zmagovalec sobotnih kvalifikacij Robert Kranjec. Kranjčan je dvoboj proti Koflerju izgubil, a se kot srečni poraženec brez težav uvrstil v finalno serijo, v njej še nekoliko napredoval ter na koncu osvojil 18. mesto. Podobno je šlo Petru Prevcu, ki se je kot srečni poraženec prav tako zanesljivo prebil do novih točk in končal mesto za Kranjcem, 22. mesto pa je pripadlo Juriju Tepešu. Ta je bil v prvi seriji v dvoboju boljši od Jerneja Damjana, ki se je moral zadovoljiti s končnim 34. mestom. Dlje od dobitnikov točk pa je bil z 42. Mitja Mežnar.

"Na tekmi se je videlo, da je krog favoritov zelo širok. Nastopiti moraš popolno, da narediš dober rezultat. Z današnjim rezultatom slovenskih skakalcev moramo biti zadovoljni, saj so se štirje uvrstili v finalno serijo. Juretu, ki nastope stopnjuje, bi čestital za njegovo 14. mesto. Bile so pa majhne razlike. Na primer, Juretu so vsega štiri točke zmanjkale do deseterice. Krog favoritov je zelo širok in malenkosti odločijo," je dejal glavni trener Goran Janus.

Novoletna turneja se bo nadaljevala s tekmo v Innsbrucku, kvalifikacije bodo na sporedu v torek, 3. januarja, tekma pa dan pozneje.