V težkih vremenskih razmerah s sneženjem in vetrom, ki je spreminjal smer in moč, so prvo serijo prekinili po 35 tekmovalcih, ko je bilo očitno, da se prvi nemški adut Richard Freitag zaradi izgubljenega dvoboja z Avstrijcem Loitzlom ne bi uvrstil v finale, avstrijski as Schlierenzauer pa je dvoboj s Švicarjem Grigolijem sicer dobil, a bi bil s skokom 103,5 metra v ozadju in izločen iz boja za skupno zmago. Osmoljenci prekinitve so bili Slovenci, saj je bil ob razveljavitvi Kranjec drugi za Japoncem Itom, Damjan četrti, Prevc pa na dobri poti, da v finale napreduje kot srečni poraženec, medtem ko sta sta bila Šinkovec in Mežnar še na startu. Kako dobra sta bila nastopa Kranjca in Damjana v izredno težkih razmerah, je bilo očitno tudi po visoko dvignjeni desnici selektorja Gorana Janusa.

Darilo ponovitve je pred 20.500 gledalci najbolje izkoristil 21-letni Avstrijec Schlierenzauer s skokoma 133 in 137,5 metra. Z napadom z drugega mesta po prvi seriji si je priskakal 37. zmago na tekmah za svetovni pokal, obenem pa ima pred rojakom Koflerjem, ki je vodil po prvi seriji in v finalu skoraj padel, že 18,1 točke prednosti v boju za skupno lovoriko. Slovenci so znova dosegli lep moštveni uspeh z devetim mestom Roberta Kranjca (v dvoboju gladko premagal Poljaka Kota), kar je njegova najboljša uvrstitev v Oberstdorfu, 17. Jureta Šinkovca (v dvoboju boljši od Finca Happonena, nato je v finalu napredoval sedem mest) in 24. Jerneja Damjana (v tesnem dvoboju je za osem desetink točke premagal 39-letnega japonskega veterana Kasaia), medtem ko sta Peter Prevc in Mitja Mežnar za las ostala brez finala.

»Glede na težke razmere moramo biti realni in zadovoljni. Fantom čestitke, pohvale posebej Kranjcu in Šinkovcu, pa tudi Damjanu, saj so vzdržali psihološki pritisk zelo dolge tekme in ponovitve serije. Ker so dobro pripravljeni, jih dolga tekma ni zmedla. Ostaja malo grenkega priokusa, saj nam je v razveljavljeni seriji kazalo veliko bolje. Na trenerski tribuni smo se šalili, da se mora serija odpovedati, če v ospredju ni Avstrijca ali Nemca. Vodstvo tekmovanja je skušalo narediti vse, da bi imeli vsi čim bolj enakovredne pogoje,« je po tekmi povedal slovenski trener Goran Janus.