Pogajalsko skupino SD zaradi odsotnosti predsednika Boruta Pahorja vodi podpredsednik stranke Patrick Vlačič, pogajanj pa sta se poleg njega danes udeležila še Veber in minister za kmetijstvo, ki opravlja tekoče posle, Dejan Židan.

Premier Pahor v novoletni poslanici opozoril na nujnost čimprejšnjega oblikovanja vlade

SD je sicer tudi na včerajšnji seji predsedstva stranke utrdil podporo Jankoviću in vnovič napovedal, da ga bodo podprli v DZ, vendar je Vlačič hkrati pojasnil, da nekateri člani predsedstva od verjetnega mandatarja pričakujejo več politične aktivnosti in hitrejši tempo pri pogajanjih. Opozarjajo namreč, da je treba vlado oblikovati čim prej. Prav zato je mogoče, da bodo pogovori za sestavo koalicije morda potekali tudi med prazniki.

Predsednik države Danilo Türk bo sicer prihodnji teden opravil drugi krog pogovorov s poslanskimi skupinami. Lista Virant, SLS in DeSUS pa od ostalih poslanskih skupin do torka pričakujejo odgovor na njihovo pobudo za oblikovanje vlade narodne enotnosti z ustavno večino v DZ. Za potrebno podporo tej ideji je sicer malo verjetnosti, saj neuradno v največjih strankah, Pozitivni Sloveniji in SDS nad tem niso navdušeni.