Schumacher je sezono 2011 končal na osmem mestu brez ene uvrstitve na zmagovalni oder in z vsega 76 osvojenimi točkami (leto pred tem je bil še slabši – deveti z 72 točkami), kar je bilo kar 316 točk manj od dosežka rojaka Sebastiana Vettla, ki je drugič zapored postal svetovni prvak. Toda skromen učinek sedemkratnega prvaka ne moti Španca Alonsa, ki meni, da je Schumacher eden od favoritov v prihodnji sezoni, če mu bo Mercedes ponudil konkurenčen dirkalnik.

“V formuli ena je najvažnejši dirkalnik. Vemo, da Mercedes letos ni imel ravno najboljšega leta, a če za prihodnje leto uspejo sestaviti konkurenčen dirkalnik, verjamem, da sta Nico Rosberg in Michael Schumacher favorita za naslov prvaka,“ je v pogovoru za TotalRace dejal Alonso.

Da izjemno ceni Schumacherja je pokazal tudi pri odgovoru na vprašanje, proti kateremu dirkaču bi se najraje pomeril v kartingu. “Izbral bi Schumacherja. On bo za vse nas vedno prvak nad prvaki. Potrebno je spoštovati človeka, ki je kar sedemkrat postal svetovni prvak. Govora je o človeku, ki se nikomur več ne rabi dokazovati, saj je bil vedno zelo hiter na stezi.“