Dvaindvajseto mesto na dobrih sedem minut dolgem uvodnem "kronometru" (2,5 kilometra) je eden njenih najboljših tekov zunaj paradnega sprinta. Preostala trojica Alenka Čebašek (40. mesto), Barbara Jezeršek (46.) in Katja Višnar (48.) je v slovenskem paketu v zlati sredini med 74 tekačicami.

"Najbolj sem se bala odjuge, kot je bila na uradnem treningu. K sreči je pomrznilo, smučina je bila tako zelo hitra. Vendar je bilo treba zelo paziti in izbirati linijo. Ponekod so bile velike ledene plošče, drugod se je vdiralo pod palicami. Treba se je bilo znajti in prilagoditi," je razmere v smučini drsalnega koraka opisovala Fabjanova, ki prav slovi po tem, da zna sijajno izkoristiti prav take pogoje. Uvodni dan pa je tako ob tem dosežku zanjo sijajna napoved za sprint v Toblachu, vendar je do tam še dolga pot.

Da je bil pomemben faktor tudi vzdržljivost, so pokazale razmere na vrhu med favoritinjama Tour de Ski. Ter tudi med Pettrom Northugom in Dariom Colonio, ki sta že prvi dan začela veliki obračun. Tudi Fabjanovo je čudilo, kako je mogla njena favoritinja Marit Bjoergen prav zaradi slabo izpeljanega kaskaderskega spusta izgubiti zmago. Justyna Kowalczyk, ki na trenutke deluje manj spretno in ni specialistka za hitre odseke, je z zmago le napovedala, da lansko krono najboljše v dolini Fiemme ne bo predala na lepe oči. Fabjanova je za Kowalczykovo zaostala dobrih 17 sekund, okoli sebe pa ima za današnji skupinski start z zaostanki s prologa večinoma bolj skandinavsko družbo. "Skoraj nobena me ni presenetila, čeprav so bile nekatere Švedinje nadpovprečno hitre. Brodinova na primer. Finke in Norvežanke so vedno visoko, Francozinje pa so močne. Razlike pa so prvi dan zelo majhne in imam zares dobro izhodišče za nadaljevanje. Za današnjo 'desetko' v klasiki tako le upam, da se tekačice okoli mene ne bodo preveč zapodile, saj imam s prehitrim prvim kilometrom potem lahko velike težave. Prehiter start me lahko ubije. Razumno moram le preživeti prvi kilometer," Fabjanova že gleda naprej.

Alenka Čebašek si je želela, da bi bila le kakšno sekundo hitrejša in bližje točkam. "Vseeno smo zelo tesno skupaj. Že vsak meter na klasiki bo pester," pravi Blejka. Še najbolj je negotovost s sebe otresla Katja Višnar. "Na start sem šla zaradi bolezni z veliko mero strahu. Tek sem vzdržala brez težav, telo je vzdržalo, kar me najbolj veseli za nadaljevanje. Sicer sem izgubila veliko sekund na zadnji ravnini, vendar je to povezano z mojo tehniko, ki za take odseke še ni najboljša. 'Desetka'? Smo zelo skupaj, kar mi ugaja," pravi Višnarjeva. Baraba Jezeršek je edina, ki se je držala bolj kislo, ko je videla rezultate. "Trenerji sicer niso nič rekli, ker vedo, da hitra smučina ni zame in se težje znajdem. Tolažim se, da je to šele začetek," pravi.