"Danes je bila moja prva vožnja dobra. Le začetek je bil mogoče malo preveč rezerviran. Spodaj pa sem napadala. Dobro se počutim, ko vem, da lahko napadam in se veselim," je dejala Mazejeva, ki je bila povsem drugačne volje kot dan prej, ko je bila 14. v veleslalomu. Finale slaloma je namreč začela z drugega mesta. Za vodilno domačinko Marlies Schild je zaostajala 54 stotink, pred tretjeuvrščeno Italijanko Manuelo Mölgg pa je imela 18 stotink sekunde naskoka.

V finalu četrte slalomske tekme zime je Mazejeva z več kot pol sekunde (+0,51) prednosti prevzela vodstvo. Pred njenim nastopom je bila presenetljivo na čelu šestnajstletna Shiffrinova, 12. po prvi vožnji, ki se je tja prebila s startno številko 40. Američanka si je nato z najboljšim časom finala zagotovila prve stopničke za zmagovalke v karieri v šele petem nastopu na tekmah najvišje ravni. Drugega mesta se je veselila tudi Mazejeva, saj je dosegla največji uspeh v tej sezoni, v hrbet pa je gledala le Schildovi, ki je prepričljivo dobila vse slalome v tej zimi in je dosegla 33. zmago v karieri; največ slalomskih zmag ima še vedno Švicarka Vreni Schneider (34), na drugem mestu pa se ji je zelo približala Schildova (31).

Tekma se ni razpletla po željah najboljših smučark minulih sezon. Na progi Hochstein sta bili po prvi vožnji Nemka Maria Höfl-Riesch peta in Američanka Lindsey Vonn šesta. Slednja in vodilna v pokalu je v drugi vožnji krepko nazadovala, tudi branilka velikega kristalnega globusa pa je prav tako izgubila precej, vendar manj od svoje ameriške tekmice. Vonnova je na zadnji tekmi v letošnjem letu delila 18. mesto, vendar ostala krepko na čelu skupnega seštevka (612), sledita Schildova (440) in njena rojakinja Anna Fenninger (368). Höfl-Riescheva je bila deveta in je skupno peta (326), Mazejeva pa je mesto za njo (310). V slalomu vidi Schildova (400) pred Mazejevo (207).

Dvaintridesetletna Američanka Sarah Schleper pa se je v Lienzu poslovila od športne poti. Po vmesnem času se je ustavila, kjer sta jo čakala njen mož in štiriletni sin Lasse, ki ga je vzela v naročje in si nato do cilja nabrala skoraj 45 sekund zaostanka za Schildovo. Na dolgoletni poti se ji na olimpijskih igrah ali svetovnih prvenstvih ni uspelo prebiti na zmagovalne stopničke, v 15 sezonah svetovnega pokala pa je enkrat zmagala in bila še trikrat med najboljšo trojico; vse je ugnala leta 2005 v slalomu v Lenzerheideju.

Ferkova (številka 57) in Štuhčeva (58) sta začeli druga za drugo in s slabima uvrstitvama ostali daleč od finala. "Nisem imela slabega občutka, toda proga je dolga in ni mi uspelo zdržati ritma do cilja, ker se mi potem celotna vožnja podre. Nekaj napak sem naredila na vrhu, na bolj ravninskem delu. Ostala sem brez uvrstitve v finale, ki je moj cilj. Tako sedaj še ne vem, če ima kakšen pomen, da nastopim v Zagrebu. Mogoče bi bilo bolje, da se bolje pripravim in v svetovnem pokalu nastopam le v hitrih disciplinah, v slalomu in veleslalomu pa skušam popraviti startno številko na tekmah nižje ravni in se, recimo, naslednje leto vrnem na tekme svetovnega pokala," je razmišljala Ferkova, Štuhčeva pa je menila: "Nisem naredila večje napake, čas pa sem izgubljala prek celotne proge. V slalomu mi manjka največ kilometrine, saj se vračam po poškodbi na tekme svetovnega pokala. Razen letošnjega šestega mesta in nekaj nastopov pred poškodbo nisem veliko tekmovala na najvišji ravni in zase lahko rečem, da sem šele na pragu svetovnega pokala."

Po odpovedi paralelne tekme na novega leta dan v Münchnu se bo ženski del svetovnega pokala nadaljeval v torek, 3. januarja prihodnje leto, v hrvaški metropoli. Na progi na Sljemenu nad Zagrebom bodo pripravili slalom.