Tekaški cirkus je vrhunec tudi po marketinški plati. Lanski TdS si je skupaj pred malimi zasloni ogledalo 540 milijonov gledalcev. Tokrat bodo rekord presegli, napoveduje Jorg Capol, direktor svetovnega pokala.

Tudi zato bodo Vesna Fabjan, Katja Višnar, Alenka Čebašek in Barbara Jezeršek še bolj na očeh. S pričakovanji so na realnih tleh. Želje se le delno približujejo ravni, ki jih je postavila Petra Majdič. Vesna Fabjan doslej nikoli ni podrobno pojasnjevala, da nima vseh predispozicij, da bi se lahko približala njenim dosežkom. Da ji to ni bilo dano niti z geni. Fabjanova ne razlaga, da je njena krvna slika z vrednostmi hemoglobina (hematokrita) na spodnji meji za športnice, ter da tudi zaradi tega na težjih vzdržljivostnih preizkušnjah nima nikakršne možnosti biti v ospredju, še posebno če si tekme sledijo iz dneva v dan.

V uvodnem delu sezone javno ni pojasnjevala, da je bila slaba krvna slika tudi ena od njenih tegob. Meja v vrhunskem športu med prehudimi napori, izčrpanostjo in idealno telesno težo je zelo tanka. Njen oče je na Rogli razkrival, da ji doma vedno govorijo, naj prehrani posveča več pozornosti: "Ja, doma mi vedno govorijo, da moram več jesti. Med prazniki se nisem držala nazaj," je najprej v šali razkrila delček ozadja, kjer se prav tako rojevajo zmage in porazi. "Ker se še kako zavedam svojih šibkih točk, temu posvečam veliko pozornosti. Prehrana in počitek bosta med Tourom še toliko bolj pomembna, posebno zame," dobro ve ena od veterank Toura. "Seveda pa tega ne razlagam okoli, saj v rezultatih nikjer ne piše, s kakšno krvno sliko ali drugimi karakteristikami je katera tekmovala," temo 26-letnica iz Besnice kar hitro zaključi. Še kako pa se zaveda, da mora prednost iskati v taktiki, specifični moči, tehniki, psihični trdnosti, miselnosti, kar so že njene odlike.

Glede krvne slike smo povprašali tudi Barbaro Jezeršek, še eno od deseterice, ki je od začetka na TdS. "Hematokrit 43, hemoglobin 150 na zadnjem testu. Mislim, da je kar v redu. Ničesar se nimam bati," je bila nasmejana Kranjčanka, ki ji tudi te vrednosti pomagajo, da je prva "maratonka" v ekipi, in s tem prevzema celotno breme za vseh enajst dni Tour de Ski.