Ker se virusi širijo zelo hitro, smo morali takoj ukrepati," je včeraj povedala pediatrinja Tatjana Mrvič, svetovalka službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb v UKC Ljubljana.

Prve okužbe so opazili v noči z nedelje na ponedeljek. Za bolnike na oddelku so dobro poskrbeli. Bolne so ločili od zdravih, prepovedali pa so tudi obiske na oddelku, saj obstaja nevarnost, da bi viruse širili ali da bi zaradi njih oboleli tudi obiskovalci. "Simptoma norovirusov sta driska in bruhanje. Če oseba bruha, se virusi širijo tudi po zraku, torej jih lahko človek vdihne in zboli. Zato morajo biti sobe zaprte, zaposleni pa ustrezno zaščiteni z maskami, rokavicami in posebno zaščitno obleko. Pri driski je še posebno pomembna higiena rok, v bolnišnici poskrbimo tudi za razkuževanje," je pojasnila Mrvičeva in spomnila, da so imeli v bolnišnici podoben primer spomladi, ko so ga zaradi hitrega ukrepanja izkoreninili v 14 dneh. Tokrat je previdnost še bolj na mestu, saj v Interni kliniki zdravijo pretežno starejšo populacijo, ki jo že pestijo posamezne kronične bolezni.

V nasprotju z rotavirusi, ki prizadenejo otroke, pa za norovirusi bolj oboleva starejša populacija. Za prehladom je to druga najpogostejša okužba. Norovirusi so značilni za zimski čas, kot požar pa se razširijo v zaprtih prostorih, na primer v bolnišnicah, domovih za starejše, na ladjah križarkah, v restavracijah... Ljudje so kužni, dokler trajata driska in bruhanje, ki pa običajno izzvenita v dveh dneh. Mrvičeva opozarja, naj bodo ljudje, ki zbolijo, doma, da ne bodo širili virusov. Posebno pozorni naj bodo na higieno rok, zaužijejo pa naj tudi dovolj tekočine.

Če bruhajo, naj pijejo po požirkih, koristno pa je, da ne pijejo samo vode, temveč tudi sladkan čaj ali razredčene sadne sokove. Če driska in bruhanje ne mineta v 24 urah, naj se oboleli posvetuje s svojim zdravnikom. Kronični bolniki, predvsem srčni in sladkorni, se lahko pri zdravniku oglasijo že prej oziroma naj ravnajo po navodilih svojega zdravnika.