Ker so med favoriti skakalci iz obeh držav, ki sta gostiteljici, se obetajo velik obisk gledalcev in zelo dramatične zračne bitke. Veliki favoriti so Avstrijci, a imajo tudi Nemci svojo račun in močne adute. "Freitag in Freund sta lahko na stopničkah na vsaki tekmi, kaj pa lahko dosežeta v skupnem seštevku, bo jasno po prvih dveh tekmah," napoveduje glavni trener nemške reprezentance Werner Schuster.

Favoriti novoletne turneje

Andreas Kofler: Vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala s štirimi zmagami na sedmih tekmah v letošnji zimi, čeprav je izpustil velik del poletnega treninga zaradi težav s hrbtom. Ima izkušnje, kako zmagati v skupnem seštevku, saj je postal kralj štirih skakalnic leta 2010. Adut 27-letnega Tirolca in dominatorja letošnje sezone so bogate izkušnje z osvajanjem lovorik, psihična trdnost in neobremenjenost.

Gregor Schlierenzauer: Turneja je za čudežnega dečka avstrijskih smučarskih skokov velik izziv in breme. V preteklosti je bil vselej med favoriti, a se nikoli na zavihtel na prestol, ker je imel vselej tudi obilo smole. Lani si je pred turnejo poškodoval koleno, letos je tudi padel na tekmi v Engelbergu. "Če ne bom zmagal letos, bom imel novo priložnost prihodnje leto," pravi Gregor Schlierenzauer, ki ima pri 21 letih v svetovnem pokalu že 36 zmag in si na večni lestvici leti tretje mesto z Ahonenom.

Thomas Morgenstern: Branilec lanske skupne zmage. Trenutno v senci uspehov reprezentančnih soborcev Koflerja in Schlierenzauerja, a z vzponom forme. Če bo na prvi tekmi v Oberstdorfu ponovil lansko zmago, bo dobil krila.

Anders Bardal: 29-letni Norvežan je presenečenje letošnje zime, saj je prvi zasledovalec nosilca rumene majice Koflerja. Na zadnjih petih tekmah je bil štirikrat na stopničkah in enkrat četrti. Potem ko se je z mesta selektorja norveške reprezentance poslovil Finec Mika Kojonkoski, je Bardal dobil nov zagon pod vodstvom novega glavnega trenerja Avstrijca Alexandra Stoekla.

Richard Freitag: 20-letni skakalec je vzhajajoča zvezda nemških smučarskih skokov. Prvo zmago v svetovnem pokalu je dosegel v Harrachovu, ima trdne temelje, saj je bil letos šestkrat med najboljšo deseterico. Na prvih dveh tekmah na domačih tleh bo pod hudim pritiskom velikih pričakovanj navijačev.

Severin Freund: Nemški adut številka dve, kateremu pa včasih zmanjka samozavesti.

Simon Ammann: V njegovi zbirki lovorik manjka le še skupna zmaga na turneji štirih skakalnic, zato bo še posebej motiviran.

Kamil Stoch: Nasledniku Adama Malysza do tekem v Engelbergu ni šlo tako dobro od nog, kot poleti na tekmah na plastiki.

Roman Koudelka: Neustrašni češki bojevnik. Čeprav je po padcu v Harrachovu dva dni preživel v bolnišnici, se je že teden dni kasneje v Englebergu vrnil med elito z dvema uvrstitvama med deseterico.

Robert Kranjec: Favorit iz sence. Letos še ni imel sreče z vzgonskim vetrom. Če bo Eol na njegovi strani, lahko ponovi tudi zadnjo slovensko zmago na turneji, ki jo je leta 2004 v Innsbrucku dosegel Peter Žonta.