Svoje mnenje o Jelinčičevi odsotnosti je včeraj jasno izrazil tudi predsednik sodnega senata Srečko Škerbec, ki je na pojasnilo njegovega pooblaščenca, odvetnika Petra Fašuna, češ da je prvak SNS "tako bolan, da komaj govori", odgovoril z vprašanjem: "Se vam zdi, da to verjamem?" Od odvetnika je nato zahteval, naj mu še isti dan najkasneje do 14. ure dostavi zdravniško opravičilo zaradi odsotnosti njegovega klienta, kar se je na koncu tudi zgodilo.

Spomnimo, da je Jelinčiča močno razburila Hanžkova izjava za tretji program Televizije Slovenija, objavljena je bila 13. marca lani, ko je navrgel nekaj pikrih o delovanju prvaka SNS in njegove stranke, brez dlake na jeziku pa je govoril tudi o njegovi preteklosti. Hanžek, ki se mu na čelu stranke TRS na nedavnih volitvah ni uspelo prebiti v parlamentarne klopi, naj bi takrat med drugim dejal: "Že večkrat je bilo napisano, da ima Jelinčič svojo ceno in da njegovi poslanci glasujejo tako, kot nekdo mošnjo razveže, in mu je popolnoma vseeno, ali je to nacionalni interes, za katerega se tako blazno bori, ali pa kaj drugega, tako kot je pomagal pred 30 leti vlomiti v Narodni muzej in ukradel nacionalno zbirko ali prodal za 20-kratno vrednost neke bankovce Narodnemu muzeju in lahko bi vam še našteval nekih trideset podobnih zgodb." Hanžka so sicer za izjavo prosili ob aretaciji Jelinčiča in njegovega strankarskega kolega Srečka Prijatelja ter takratnega kmetijskega ministra Milana Pogačnika, ki so jih policisti prijeli zaradi trgovanja z glasovi poslancev SNS glede podpore sporni noveli zakona o skladu kmetijskih zemljišč in gozdov, v zameno za glasove pa naj bi Pogačnik stranki priskrbel zemljišče za gradnjo letalskega muzeja.

Jelinčič je zaradi teh besed proti nekdanjemu varuhu sprožil kazenski pregon zaradi domnevne razžalitve, ki ga je nato prevzelo ljubljansko tožilstvo. Obtožnico je spisala tožilka Marjeta Perat Vlaj, vendar so se na sojenju bolj kot z domnevnim kaznivim dejanjem doslej ukvarjali z Jelinčičevo odsotnostjo, saj ga ni bilo še niti na eno obravnavo. Veliko je bilo slišati tudi o Jelinčičevi vpletenosti v krajo dragocenih pištol iz Narodnega muzeja, saj je sodišče kljub nasprotovanju tožilstva ugodilo Hanžkovemu odvetniku Mihi Kozincu, da vpogleda v kazenski spis o tem primeru. "Tako bomo lahko dokazali, da je Jelinčič storil kaznivo dejanje in da je bil zaradi tega tudi obsojen," je pojasnil Kozinc. Iz časopisnega članka o tej zadevi, ki je bil v Delu objavljen 12. junija 1975, namreč izhaja, da je bil prvak SNS kot takrat 27-letni absolvent farmacije zaradi napeljevanja h kraji obsojen na pet let in pol zapora. Jelinčič, ki je bil očitno kolovodja celotne "operacije", in njegova pomočnika so bili obsojeni zaradi kraje treh dragocenih starinskih pištol s pripadajočim priborom, ki izvirajo iz 16. stoletja.

Tako je na sodišču o svoji menda sporni izjavi doslej spregovoril le Hanžek, ki je priznal, da takrat ni pomislil na to, da bi lahko s svojimi besedami razžalil Jelinčiča, saj slednji cele skupine ljudi oziroma skupnosti državljanov žali z besedami, kot je denimo golazen, pa ga niso zaradi tega še nikoli preganjali. "Tako sem mislil, da lahko očitno vsak govori, kar hoče, in tudi žali vsevprek, ko sem sam naredil tale eksperiment, pa so me takoj ovadili," razočaranja nad ravnanjem tožilstva ni mogel skriti Matjaž Hanžek. Če se bo prvak SNS takoj po novem letu, ko se bo sojenje nadaljevalo, vendarle pojavil na sodišču, je mogoče pričakovati sodbo v tem primeru, ki si ga bo javnost bolj kot po razžalitvi Zmaga Jelinčiča verjetno zapomnila po njegovih nečednih dejanjih iz preteklosti.