Cimet v naših kuhinjah najpogosteje uporabljamo v prahu, ki ga pridobivajo z mletjem paličic oziroma zvitkov skorje cimetovca (na sliki). To omamno dišeče drevo domuje v Oceaniji, na Šrilanki in v Srednji Aziji. Cenili so ga že Feničani, Kitajci in Egipčani, Rimljani so ga uvažali iz Perzijskega zaliva. Znane so recepture iz okoli leta 3000 pr. n. št., ki omenjajo cimet, poleg prehrane pa ga že tisočletja uporabljajo tudi v medicinske namene. Gotovo poznate kitajsko ali tigrovo mast, ki učinkovito lajša različne bolečine, vnetja, glavobole ter simptome prehlada – ste si mislili, da je v njej tudi cimet? V Evropi je med 16. in 18. stoletjem veljal za izredno drago začimbo in znano je, da je nemški trgovec Anton Fugger leta 1530 zadolžnice Karla V. sežgal na ognju iz cimetovih paličic in tako dokazal svoje ogromno bogastvo. Cimet dokazano znižuje sladkor in holesterol v krvi in ima kopico drugih zdravilnih lastnosti, zato je zlasti v prebogati praznični prehrani še kako dobrodošel.

Cimet se imenitno ujame tudi denimo z žitaricami in jogurtom ali kašo za zajtrk, lahko ga dodamo kavi, narezanemu sadju, brez strahu pa lahko z njim v manjših količinah začinimo celo govejo juho ali pečenko. Obilico domišljije v praznični kuhinji!

Rižota z bučami in cimetom

Potrebujemo 250 g riža, 250 g očiščene jedilne buče, nekaj šalotk, 40 g parmezana, 50 g masla, 2 žlici olivnega olja, 1 l jušne osnove, 1 dl belega vina, morsko sol, sveže zmlet črni poper, 4 ščepce cimeta.
Bučo očistimo in zrežemo na kocke. Jušno osnovo segrejemo do vrenja in pustimo na toplem. Čebulo drobno sesekljamo in jo v globoki ponvi na olivnem olju ter polovici masla na hitro opražimo. Primešamo narezano bučo in med mešanjem vse skupaj pražimo pet minut. Dodamo riž, sol, poper in cimet, potem pa med mešanjem vse skupaj pražimo tri minute, da riž postekleni. Vse skupaj zalijemo z vinom, ki ga med mešanjem povsem ukuhamo. Postopoma začnemo prilivati vročo jušno osnovo. Ko se prva zajemalka tekočine ukuha, prilijemo naslednjo. Čet približno deset minut naj bi bil riž skuhan na zob (bolj ga ne smemo skuhati, sicer bo iz rižote nastala kaša), zato ponev odstavimo. Parmezan nastrgamo in z njim ter kosmi masla posujemo rižoto. Še zadnjič premešamo, pokrijemo in pustimo stati tri minute. Rižoto razdelimo na segrete krožnike in ponudimo kot samostojno predjed, imenitno pa se odreže tudi kot priloga k denimo pečenemu mesu za praznično večerjo.

Več receptov najdete tukaj.