V največjem arhivu filmskih, televizijskih in zvočnih posnetkov bo tako trajno ohranjena večkrat citirana misel glavnega junaka filma: "Moja mama je vedno govorila: 'Življenje je kot bomboniera. Nikoli ne veš, kaj boš dobil.'"

Kongresna knjižnica vsako leto izbere 25 filmov, ki si zaslužijo arhiviranje zaradi kulturne, zgodovinske ali umetniške vrednosti. Letos je bilo nominiranih 2228 filmov.

"Ti filmi so izbrani zaradi njihove trajne vrednosti za ameriško kulturo," je v izjavi za javnost dejal predstavnik knjižnice James H. Billington. "Svojo filmsko dediščino moramo zaščititi, kajti ti kinematografski zakladi dokumentirajo našo zgodovino in kulturo ter odsevajo naše upe in sanje."

Poleg Forresta Gumpa, ki je osvojil šest oskarjev, tudi za najboljši film, bodo v arhivu shranjeni "The Kid" Charlieja Chaplina iz leta 1921, animirana Disneyjeva klasika "Bambi" iz leta 1942 in Ko jagenjčki obmolknejo, ki je igralcema Jodie Foster in Anthonyju Hopkinsu prinesel oskarja.

Za zanamce bodo ohranili tudi filme "War of the Worlds", "Porgy and Bess," "Stand and Deliver" in vestern Johna Forda "The Iron Horse".

V petindvajseterici so tudi dokumentarci ter manj znani filmi, ki so jih izbrali zaradi njihovega umetniškega pomena. Najstarejša koluta datirata v leto 1912: to sta nema filma "The Cry of the Children" in "A Cure for Pokeritis".