Medtem ko športni dogodki v nekatera že klasična, popotnikom znana mesta prinašajo novo dozo adrenalina, pa so se na seznamu mest, ki jih ''morate'' obiskati znašla nekatera, ki so nekoč že bila na poteh slave, a so zašla na stranpoti, sedaj pa se v vsej veličastnosti vračajo.

Leto 2012 bo vsa ta mesta prikazalo v novi luči, pa če to zaradi glasbenega ali umetniškega festivala ali česa drugega. Zavedamo se, da v času krize denarja za potovanja ni (ravno veliko), a vendarle vam je morda uspelo kaj privarčevati. Če pa ne, si ob prebiranju teksta in ogledovanju slik vsaj za trenutek odpočijte oči. Prijetno branje vam želimo.

LONDON

London bo leta 2012 vsaj v času olimpijskih iger prestolnica sveta, njeno okolico pa ravno zaradi tega že nekaj let spreminjajo in olepšujejo. V ospredju bo zagotovo vzhod mesta, kjer se bodo odvijale športne prireditve, vendarle pa bo tudi drugi del angleške prestolnice zažarel v vsej svoji lepoti.

(Foto: splet)

Zagotovo vas bo navdušila grandioznost mosta Tower Bridge, ki se bo, da bo lahko pod njim zapeljala ladja, razpolovil in dvignil visoko nad Temzo, očarani pa boste, sploh če Londona še niste obiskali, nad čudovitim omrežjem podzemne železnice, ki vas hitro in brez težav popelje kamorkoli želite. Le na luknjo pazite (v izvirniku 'Mind the gap', torej na sicer dokaj ozko luknjo med postajo podzemne železnice in vlakom, na kar pridno opozarjajo)!

In za kogarkoli boste navijali v tem multikulturnem mestu, nikoli ne boste sami.

MUŠKAT

Oman se je, skupaj s svojo prestolnico Muškat, zadnja leta iz nekakšnega grdega račka prelevil v pravega laboda, ki vabi obiskovalce vabi tako v muzeje kot tudi na čudovita počitniška območja. Oman tako na vseh frontah ponuja nekaj novega, osredotoča pa se na kulturne dogodke, luksuzne hotele in številne vodne dejavnosti. Prebivalci so izjemno prijazni, celo do takšne točke, da bodo obiskovalci morda imeli občutek, kot da so na obisku pri starem prijatelju.

Muškat odlikujejo tudi čudovite plaže. (Foto: splet)

"Jutri bo za Muškat posijalo novo sonce," je leta 1970, ko je prišel do moči, zaprisegel sultan. Danes lahko temu pritrdimo.

BANGALORE

V Lonely Planetu so ga opisali kot nespornega Elvisa južnoazijskih megamest – ulice so polne pivnic, simpatičnih, raznovrstnih kuhinj, na voljo pa sta tudi brsteča umetniška in glasbena scena. In ne gre pozabiti – tam boste srečali najbolj kul ljudi na tem območju.

(Foto: splet)

Če smo že pri tej besedi – Bangalor mnogi nazivajo "kul prestolnica". Mesto se še po nečem razlikuje od drugih predelov Indije, saj je pred kratkim dobilo novo širokopasovnico, zaradi katere si torej lahko oddahnete in potisnete skrbi zaradi grozljivega prometa nekam daleč, daleč stran.

CÁDIZ

Morda se na prvi pogled zdi, da je mesto le eno izmed tistih zaspanih, ki predstavljajo Španijo iz nekega drugega časa, in morda je na kakšen dan to celo tudi res. A enkrat na leto mesto zaživi v povsem drugačni luči, saj gosti karneval – desetdnevno mešanico pitja, petja in plesanja.

Prebivalci so po vsej Španiji znani po dobrem smislu za humor, kar lahko dokažejo februarja, ko ulice prevzamejo pojave z neonskimi lasuljami in ličili po vsem telesu.

(Foto: splet)

Cádiz so razglasili za Ibero-ameriško prestolnico kulture za leto 2012, tokrat se je zgodilo prvič, da je evropsko mesto doletela takšna čast. Morda mesto res ne bo pritegnilo takšnih množic kot jih Sevilla ali Córdoba, a le malo krajev preveva takšen duh kot ravno Cádiz.

STOCKHOLM

Film Dekle z zmajevim tatujem bo morda v švedsko prestolnico privabil nov val oboževalcev Stiega Larssona. A če bodo šli iskat temačne predele, bodo verjetno rahlo razočarani, saj je Stockholm na vrhuncu svoje lepote. Ta prestolnica je udobna, a moderna, alternativna, a vendarle breztrudno slikovita. Tam boste našli moderne trgovine in bohemske pube. Priznati pa je treba, da Stockholm nikoli ni bil poceni, in kakor kaže, tudi ne bo kaj kmalu. In čeprav ga morda res zapustili z malo lažjo denarnico, boste zato v srcu nosili toliko več spominov. In ti so seveda največ vredni, kajne?

(Foto: splet)

GUIMARAES

Guimarães na severu Portugalske vam zaradi lepote vzame dih, kar so prepoznali tudi tisti, ki so ga uvrstili na Unescov seznam svetovne dediščine, hkrati pa je toliko skrivnosten, da se včasih izmuzne z radarjev še tako zagnanih in veščih popotnikov. Staro mestno jedro ima pridih srednjeveškega, z rdečimi strehami, gradom, palačami in dvorci. In ravno letos je pravi čas za obisk, saj so mesto poleg Maribora razglasili za Evropsko prestolnico kulture za leto 2012.

(Foto: splet)

SANTIAGO

V Čile so bile vse oči uprte najprej zaradi močnega potresa, kasneje zaradi 33 rudarjev, ki so bili ujeti pod tlemi. Ves svet je s strahom opazoval, ali bo zgodba dobila srečen konec, medtem pa so prebivalci pokazali, da jim optimizem ni tuj. Vse skupaj so sedaj popestrili še z nekaj športnimi dogodki in otvoritvijo novih muzejev. V Santiagu boste težko naleteli na slabo hrano, kakor tudi na pomanjkanje zabave, saj so nočni klubi vrhunski. V mestu je tudi najvišja stavba kontinenta – 70-nadstropna Torre Gran Costanera.

(Foto: splet)

HONGKONG

Vzdušje v najbolj sproščenem kitajskem mestu je boljše kot kdajkoli. Leto 2012 bo eno bolj razburljivih v zgodovini, saj koraka proti polni demokraciji. Mesto je polno kulturnih dogodkov in indie glasbe. Na voljo imate tako moderne stolpnice kot tudi ogromno tržnic, na katerih dobite priokus azijskega. Za trenutek duhovnosti lahko poskrbi kateri od številnih templjev.

(Foto: splet)

Lahko greste tudi nakupovat, razbolele noge pa si le odpočijte v enem od simpatičnih barov v Sohu. Malo ven iz mesta se lahko odpravite na potep po okoliških vasicah ali pa se odpravite na manj zahteven treking. Lačni ne boste nikoli. Hongkong se lahko namreč pohvali s kar 11.000 restavracijami.

ORLANDO

25. in 26. februarja Orlando gosti 61. NBA All-Star zvezdniški konec tedna, kar bi brez slabe vesti lahko označili za najbolj pričakovan športni dogodek v ZDA. V Orlando bo tako privabil ne le športne navdušence, ampak tudi tiste, željne zabave in koncertov, ki se bodo odvijali v sklopu spremljevalnega programa. Verjetno se bo veliko obiskovalcev odpravilo še na obisk katerega od številnih zabaviščnih parkov, kakor tudi na sprehod po mestu samem.

(Foto: splet)

DARWIN

Nekoč je bilo enostavno najti razlog, zakaj Darwina ne bi obiskali – bil je poln smrdečih ribičev, zasanjanih hipijev in proti temnopoltim nastrojenih voznikov tovornjakov. Danes je stvar drugačna. Mesto je polno čudovitih tržnic in restavracij, le nekaj korakov stran pa imate na voljo še pravo avstralsko divjino, ki vam bo ponudila več kot le kakšno eksotično žival. Pazite le na številne požare, ki območje zajemajo zadnja leta. 

(Foto: splet)