Slovenska pričakovanja so usmerjena predvsem v avstrijske Dolomite, kjer je v preteklosti najboljša slovenska alpska smučarka Tina Maze že blestela. Pred šestimi leti se je v olimpijski sezoni na veleslalomu uvrstila na najnižjo stopničko zmagovalnega odra, predlani pa je na slalomu zasedla 4. mesto.

Lienz tekme svetovnega pokala v alpskem smučanju gosti vsaki dve leti. Preizkušnji za najboljšo Slovenko prihajata ob pravem času, saj je prejšnji teden v Flachauu pokazala, da je izjemno pripravljena, in se prvič v sezoni uvrstila na zmagovalni oder. Pred božičnimi prazniki se je tretjič v karieri okitila z nazivom najboljše slovenske športnice, sedmič pa je postala najboljša koroška športnica. Nasploh so najboljši alpski smučarji in smučarke v svojih domovinah deležni najprestižnejših nagrad, saj veljajo za zelo cenjene športnike. Letos sta priznanje za najboljšega prejela že Ivica Kostelić pri Hrvatih in Didier Cuche pri Švicarjih.

"Odkar sem prišla iz Severne Amerike, je moje smučanje na precej višji ravni. Količina treningov, ki smo jo naredili poleti, se je začela poznati in počutim se vse bolje. Lahko bolj napadam, imam več moči, vse skupaj pa se odraža na rezultatih," je optimistična Tina Maze. Svetovna veleslalomska prvakinja ima po videnem v tej sezoni ogromno rezerv predvsem v veleslalomu, saj po dveh preizkušnjah v skupnem seštevku zaseda 13. mesto. Na uvodu v Söldnu je bila 23., v Aspnu pa sedma.

Da je veleslalomska forma Tine Maze precej boljša, kot kažejo rezultati v tej sezoni, je prepričan tudi Andrea Massi: "Tina je v veleslalomu svetovna prvakinja in bodite prepričani, da te discipline ni pozabila smučati. Potrebuje le kanček več zaupanja in se ji bo odprlo tudi v tej disciplini."

Doslej je največ veleslalomskega znanja pokazala olimpijska prvakinja Viktoria Rebensburg (zmaga in drugo mesto), obakrat pa je bila na zmagovalnem odru tudi Avstrijka Elisabeth Görgl (drugo in tretje mesto). Presenetljivo tretje mesto v veleslalomske seštevku drži Američanka Lindsey Vonn. Slovenski apetiti so večji tudi pri Ani Drev, ki je 18. decembra v Italiji dobila tekmo evropskega pokala in pokazala, da je v dobri formi.

Bolj kot v veleslalomu so odprte karte v tej sezoni v slalomu, kjer so bile že tri preizkušnje. Tina Maze se je s petim mestom v Couchevelu in tretjim v Flachauu v skupnem seštevku povzpela na peto mesto. Prejšnji teden sta se Črnjanka in Nemka Maria Höfl Riesch v Flachauu približali doslej nedotakljivi Marlies Schild na manj kot sekundo zaostanka. To obeta bolj izenačen boj, kot je bil doslej, ko Avstrijci Schildovi le še štejejo slalomske zmage in bo prehitela doslej najuspešnejšo slalomistko vseh časov - Vreni Schneider. Švicarka ima le še štiri zmage prednosti (34:30). Glede na izjemni zmagoviti niz Marlies Schild se štiri zmage slišijo malo, a lahko Tina Maze in kolegice v slalomu naredijo precej, da sijajni Avstrijki vlijejo strah v noge in s tem posledično tudi večjo negotovost.