Športni navdušenci, ki severni del Črne gore poznajo zelo dobro (mednje zagotovo lahko uvrstimo tudi slovensko ekipo Kitesfera), so za svoj zimski center izbrali Žabljak. Mesto leži na severozahodu Črne gore, na robu durmitorskega gorovja, in je s 1450 metri nadmorske višine najvišje urbano naselje na Balkanu. V mestu prevladujejo turisti iz Rusije, Češke in Slovaške ter okoliških držav nekdanje Jugoslavije, ki se poleti podajo v gore Durmitorja, se kopajo v številnih čudovitih gorskih jezerih ali prekolesarijo okoliške kolesarske transverzale, pozimi pa na zasnežene strmine smučišča, imenovanega Savin kuk, kjer se v zadnjih letih močno razvija šport kajtanje.

"V okolici mesta se na višini od 1500 do 1700 metrov razprostira planota razsežnosti 350 kvadratnih kilometrov, ki s svojimi naravnimi grički in tereni za letenje predstavlja sanje vsakega kajterja na snegu. Velik, rahlo valovit osrednji del planote je idealen za vse tiste, ki s kajtom delajo svoje prve (kilo)metre. V okolici je na voljo veliko razgibanega terena, ki že tako dinamičnemu športu doda novo razsežnost, ko kajtanje na snegu postane prava igra gravitacije. Tisti z največ kondicije lahko prevozijo tudi do 200 kilometrov na dan," je povedal Blaž Vrhovnik iz Kitesfere.

Za manj in bolj pogumne

Kajtanje na snegu lahko približajo vsakomur in zagotavljajo, da ob amaterskem znanju smučanja oziroma deskanju naučijo samostojne vožnje že tretji dan tečaja. Tako da lahko potem uživajo po mili volji in na dan naredijo tudi do 70 kilometrov. Organizirajo tudi vodene kajterske izlete na različna območja blizu Žabljaka, na nekaterih lahko naredijo tudi 120 kilometrov, kar pomeni tri ure neprekinjenega kajtanja.

Gorovje Durmitor je znano tudi po odličnih terenih za smučanje prostega sloga, po s pršičem zasneženih gorah, saj je v okolici več kot 20 vrhov z nadmorsko višino več kot 2000 metrov.

"Ob nevetrovnih dneh se lahko s sedežnico odpravimo na 2300 metrov visok vrh, kjer pogumne čaka skoraj tisoč višinskih metrov dolg spust. Smučanje se nadaljuje v smučarskem centru, ki bo v prihodnjem letu posodobljen z modernimi šestsedežnicami," je povedal Vrhovnik in dodal: "Kitesfera prav tako organizira pohode s krpljami po zasneženih planotah in številnih zamrznjenih jezerih, kjer se nadihamo svežega zraka in spočijemo za večerno ali nočno sankanje. Z džipom se odpeljemo na začetek proge, se opremimo z naglavnimi svetilkami in že se spustimo po z baklami osvetljeni sankaški progi."

Kitesfera bo sezono kajtanja in snežnih radosti začela v začetku januarja. In kako je glede žičnic? Če niste zahtevni, boste lahko uživali. "Imajo tri žičnice v bolj žalostnem stanju, sidro za bolj položen teren in dvosedežnici, ki pa znata biti zanimivi," je povedal Jernej Privšek iz Kitesfere in z nasmehom dodal: "Prva dvosedežnica te popelje 2100 metrov visoko, druga pa celo do 2300 metrov nadmorske višine. Prva proga je urejena, druga pa je divja, ker nimajo vrhunskih teptalnikov snega." In ravno zato so na Žabljaku tereni primerni za prosti slog in turno smučanje, saj so vrhovi kopasti in zelo dostopni, in kar je morda za snežne navdušence najpomembnejše - puhastega pršiča je tu v izobilju.

Tudi za glasbene sladokusce

Pred odhodom na smučanje v Črno goro se je treba zavedati svojih psihofizičnih sposobnosti. Privšek namreč opozarja, da je za varnost morda nekoliko slabše poskrbljeno kot v Sloveniji. Kljub vsemu Žabljak ostaja idealna destinacija za vse tiste zimske navdušence, ki uživajo takrat, ko narava počiva pod več metrov debelo snežno plastjo, ki se nemalokrat obdrži tudi do prvih poletnih dni.

Pri Nacionalni turistični organizaciji (NTO) Črna gora bodo tudi prihodnje leto nadaljevali akcijo Pobeg na sneg. Vsak konec tedna od 14. januarja do 3. marca bodo na treh smučiščih (Žabljak, Kolašin in Vučje) potekali koncerti znanih domačih in regionalnih glasbenih izvajalcev. V letošnji zimski sezoni bo NTO predstavljala nove pridobitve zimske turistične ponudbe in organizirala promocijsko-izobraževalne prireditve, ki bodo obogatile ponudbo zimskih turističnih središč. Med bivanjem v Črni gori vam je na voljo tudi Call Center Montenegro. Na telefonski številki 1300 lahko dobite turistične informacije in informacije o stanju na cestah, višini snega na smučiščih, cenah nočitev in ponudbi za novoletne praznike. Na tej številki lahko tudi podate pritožbe, ki bodo posredovane pristojnim inšpekcijskim službam. Koledar prireditev najdete na spletni strani www.montenegro.travel, kjer so na voljo tudi kontaktni podatki agencij, ki ponujajo zimske počitniške aranžmaje v Črni gori.