Gre za nekakšno različico vadbe ene najbolj priljubljenih zimskih disciplin, ki pa ni garanje, ampak dodana vrednost običajnemu teku, ki poskrbi za to, da smo psihofizično uravnovešeni. Bistvena razlika med učenjem teka na smučeh in programom smučarski tek iVitalisTM je ta, da pri slednjem učenje poteka na umski, čustveni in fizični ravni.

"Vadeči poleg fizičnega učinka začuti tudi pozitivno miselno naravnanost in fokusiranost ter umirjeno in sproščeno gibanje na tekaških smučeh. Tovrstna vadba je namenjena vsem, ki se želijo hitro naučiti teka na smučeh in pri tem uživati v gibanju na tekaških smučeh. Vadeči so po končanih aktivnih uricah sproščeni in polni novih idej," zagotavlja Maja Benedičič, nekdanja reprezentantka v teku na smučeh in olimpijka, sedaj demonstratorka in trenerka teka na smučeh ter avtorica programa iVitalisTM.

Povečana učinkovitost

Smučarski tek iVitalisTM je kombinacija vadbe in teka na smučeh iVitalisTM. "Razvoj smučarskega teka iVitalisTM je potekal med profesionalnim treniranjem teka na smučeh in študija energijske kineziologije, vede, ki se ukvarja z razumevanjem delovanja sklepov in mišic ter preučevanjem gibanja človeškega telesa. Zadaj je ogromno testiranj znanja v praksi. Tako je nastal program, ki pospeši učenje, izboljša koordinacijo in odpravi stres iz mišic, ki zaradi avtomatiziranega gibanja slabijo vitalnost telesa. Ne nazadnje omogoča tudi sprostitev telesa in duha," poudarja Benedičičeva, ki kot prva v Sloveniji smučarski tekiVitalisTM poučuje na tekaškem poligonu v Ratečah, na Rudnem polju, v primeru snega v nižinah pa na urejenih tekaških progah na Kokrici.

Programe vadb smučarska tekačica s sedemnajstletnim stažem pripravlja in sestavlja na podlagi cilja, ki ga postavi skupaj z vadečim oziroma skupino, pri čemer upošteva ozadje motivacije, ki jo ima posameznik za učenje teka na smučeh. Na podlagi tega sestavi načrt vadbenega procesa, posamezne vadbene enote pa kasneje prilagaja glede na odziv vadečih.