Na šestem Tour de Ski, ki se začenja jutri s prologom, bo lov na zmagovalni oder sprinterske tretje, predvsem pa šeste etape, osrednji cilj. Tako za Fabjanovo, Višnarjevo kot tudi Čebaškovo. V dobi "po Petri Majdič", ki je vseskozi merila povsem na vrh skupne razvrstitve, tudi na vzponu na znameniti strmini Alpe Cermis, je to breme nase prevzela Barbara Jezeršek. Trener Vladimir Korolkevič pa je nalogo, da bo tekla do 8. januarja do vrha smučišč v dolini Fiemme zaupal še novinki Alenki Čebašek.

"Delam na tem, da v sprintu ne bo slabše kot na Rogli," ne skriva ambicij Vesna Fabjan. "Tudi na preostalih tekmah se ne bom 'šparala', čeprav se na razdalji ne morem boriti tako visoko, a sem sposobna priti vsaj med trideset. Zdaj že vem, da je Tour de Ski najtežja preizkušnja v sezoni. Z nobeno drugo se ne more niti približno primerjati. Pomembno je tudi vse ostalo, kar delamo zunaj tekem, od prehrane in počitka, zbranosti, servisa... In forma gre gor," pravi Fabjanova. Je ena redkih, ki je zraven od sprinta na olimpijskem stadionu v Münchnu 2006, ko je zgodovina smučarskega teka začela pisati novo poglavje s Tourom. Dvakrat je sicer končala pred smučišči nad dolino Fiemme, kar je tudi letošnji načrt.

Jezerškova je manjkala le enkrat. "Vem, da bo do Alpe Cermis trnova pot. Na Rogli (17. mesto, op. p.) sem dokazala, da zmorem. Ničesar se nimam za bati, z bremenom se ne obremenjujem," je v kombi nasmejana sedla znova zgovorna Barbara Jezeršek. "Ne grem le po izkušnje," je odločna Alenka Čebašek. "Trener me je sicer šele danes presenetil, da grem na start vseh devetih etap, kar me dela malo negotovo, vendar upam, da bom vsaj na krajših razdaljah blizu trideseterice," je včeraj dejala najmlajša, ki po zanjo izjemnem začetku v sprintih govori le o bistvenih stvareh. Trener Korolkevič verjame, da bo tudi dobra "maratonka." Najbolj zadržana je odšla na pot Katja Višnar. Ne le, ker ima eno grenko izkušnjo s Toura izpred štirih let, ko je v Pragi 2007 tekla le na prologu, potem pa zbolela. Zapletlo se je le s prehladom, ki jo je mučil tudi po tekmi svetovnega pokala na Rogli (10. mesto). Prvi pravi hitrejši trening je s princem Olajem Hattestadom, ki je bil prav tako bolan, opravila šele v ponedeljek, ko je dokončno padla tudi odločitev o nastopu. Zaradi hudega pokašljevanja med tekom na Pokljuki se je smilila tudi biatlonskemu trenerju Urošu Velepcu.

"Nekako sem s kašljem to morala spraviti iz sebe. V ponedeljek sem že lahko vzdržala daljši in hitrejši ritem teka. Ne vem pa, kako hitra sem v primerjavi s preostalimi," je negotova Katja Višnar. Prav nič ne razmišlja po kolesarsko, čeprav je Tour de Ski zamišljen in zasnovan povsem po zgledu velikih kolesarskih dirk. Blejka na daljših razdaljah, kjer tudi zaradi težav nihče ne pričakuje preboja v ospredje, ne namerava taktizirati v slogu Cavendisha. Ne želi žrtvovati nekaj časa v dovoljenem limitu (23 odstotkov), da bi s tem prihranila nekaj moči za sprinte: "O dovoljenem zaostanku ne razmišljam. Niti ne vem, koliko je. Vse tekme, kolikor bo mogoče, bom kot vedno tekla na polno."