Začetek letošnje sezone je za vas eden najboljših v karieri. Se vam je povečala samozavest?

Popotnica je lepa. Vesel sem, ker imamo ekipo šestih fantov, zato ne bomo tako obremenjeni. Če eden naredi spodrsljaj, ga drugi popravi. Dober začetek sezone ni dvignil mojih pričakovanj, ampak pomeni le to, da lažje čakam tekmo, saj nisem že pred njo utrujen zaradi tuhtanja, kaj vse moram narediti, da bom odpravil pomanjkljivosti.

Pred začetkom sezone ste dejali, da je eden izmed vaših ciljev enako dober nastop na vseh štirih tekmah novoletne turneje.

Pripravil se bom na vsako tekmo posebej. Že na minulih turnejah so bili moji nastopi v glavnem na visoki ravni, bilo pa je tudi nekaj ponesrečenih nastopov. Lani začetek sezone ni bil posebno uspešen, pa sem se nato pobral prav na novoletni turneji. Všeč so mi skakalnice in tudi sistem dvobojev v prvi seriji.

Novoletna turneja je prvi vrhunec sezone. Ali je zaradi tega več adrenalina?

Ne. Razlika je v tem, da imaš le nasprotnika v prvi seriji. Če želiš biti med najboljšimi, moraš v vsakem primeru skočiti daleč. Tudi kot srečni poraženec si lahko že po prvi seriji drugi.

Obstaja možnost, da se boste Slovenci v dvobojih pomerili med seboj.

Glede na to, da nas je šest, so možnosti kar velike, si pa jih ne želimo.

Organizatorji so razpisali posebno nagrado - milijon švicarskih frankov za skakalca, ki bi zmagal na vseh štirih tekmah 60. turneje.

Odlično, a me ne gane tako hudo, da bi mi srce začelo biti dvakrat hitreje.

Ker ste med najboljšimi desetimi v skupnem seštevku svetovnega pokala, vas uvrščajo v širši krog favoritov.

S tem se ne obremenjujem. Pomemben je le čim boljši start na prvi tekmi v Oberstdorfu, nato bomo videli, kakšen bo splet okoliščin za skupni seštevek.

Kako ste preživeli zadnjih deset dni od tekme v Engelbergu?

Brez posebnosti. Najprej smo izboljšali telesno pripravljenost, ki je boljša kot lani, temu primerno pa je tudi počutje. Na skakalnici v Kranju sem preizkusil drese, tudi skoki so bili na visoki ravni. Glede na to, da je bila zaletna smučina zelo počasna in je zavirala, zato so imeli nekateri kar nekaj težav, je šlo meni prvi dan dobro, drugi dan pa odlično. Glava je čista.

Že od prve tekme sezone čakate na idealne pogoje z vzgonskim vetrom.

Sezona je tako dolga, da se na koncu vse izravna. Vesel sem, ker sem imel na vseh tekmah slabe pogoje, pa sem še vedno deveti v skupnem seštevku. To je potrditev, da je bila tehnična izvedba skokov dobra, saj sem imel do zdaj največ težav takrat, ko mi je veter pihal v hrbet.

Ena od vaših novoletnih želja je verjetno, da želite tekmo z vzgonskim vetrom.

Da. Običajno imamo na tekmi v Garmisch-Partenkirchnu vzgonski veter. Potrpežljivo bom čakal na priložnost, ki pa jo bo treba izkoristiti. Dobri pogoji ne pomenijo nič, če skok ni tehnično brezhiben.

Že več kot desetletje novo leto pričakate v Garmischu. Ali že veste, kje ga boste takrat, ko ne boste več skakali?

Na dirkališču v Valencii v Španiji, kamor bom šel dirkat z motorjem.

Boste novo leto 2012 dočakali v družbi žene Špele?

Da. To je že tradicija. Če nam to dovolijo trenerji, je prav, da je ob meni, glede na to, da mi stoji ob strani in navija zame.

Bo pripeljala tudi psa Ozzya?

Ne. Ker je ob skakalnicah preveč ljudi, bo ostal doma pri mami.