Zadnja, ampak najbolj pomembna stvar pri startupu je izbira ekipe! Oust.me šteje sedem enakovrednih lastnikov, kar je izvabilo začudenje marsikaterega investitorija ali mentorja na Seedcampu. Namreč, v svetu velja, da je najboljše, da sta v osnovi dva ali trije lastniki startup podjetja, ker so potem tudi odločitve precej lažje. Mi smo si izbrali drugačno pot in smo to tudi znali zagovarjati, vendar se je potrebno zavedati, da v tem svetu ni demokracije – nekdo se mora odločati in njegove odločitve se morajo upoštevati – saj je to njegova vloga! In taista oseba mora združevati veliko lastnosti v eni.

Ko izbirate sodelavce, premislite, ali bi lahko z njimi preživeli več tednov po 24 ur na dan v istih prostorih in delali na isti ideji? Ali so dovolj sposobni, da jim lahko zaupate razvoj ali katerokoli drugo nalogo, ki jih nikoli ne zmanjka? So ti ljudje pripravljeni zamenjati svoje trenutno življenje s precej negotovim, vendar toliko bolj razburljivim svetom? Najbolj pogosto vprašanje na Seedcampu, na katerega je moral biti odgovor podan v istem trenutku, pa se je glasilo: ste pripravljeni jutri zapustiti domovino in iti v San Francisco, London, ali kamorkoli drugam po svetu za daljše časovno obdobje?
Odgovor je lahko samo DA, oklevanje in vse ostalo v startup svetu nima prostora! In takšna mora biti tudi ekipa, s katero boste šli skupaj skozi zelo slabe trenutke, do odpiranja šampanjca in spoznavanja ljudi, ki ste jih videvali samo na naslovnicah raznih revij ali internetnih portalih!

Ko se pogovarjaš s potencialnim investitorjem, ki ima milijone dolarjev kapitala, ki ga želi vložiti v perspektivno podjetje, šteje ekipa, ki stoji za produktom. In če celotna ekipa verjame v končni cilj, potem ste izbrali dobre sodelavce in to se tudi pozna pri podjetju!

Če imate idejo in razmišljate o tem, da bi jo realizirali in ne veste, kje dobiti ekipo oziroma ljudi, s katerimi bi lahko to delali, potem je čas, da se začnete mrežiti! Vsako sredo so v Kiberpipi na Kersnikovi spletne urice, kjer se med drugim predstavljajo startup podjetja, predvsem pa se jih udeležujejo ljudje, ki že delajo v takšnih podjetjih ali pa so odlični na svojih področjih. Sam se jih udeležujem redno in vedno znova sem fasciniran, koliko idej je v Sloveniji in koliko uspešnih projektov se trenutno odvija pri nas, pa vendar se ne ve veliko o tem.

Za konec še – veliko uspeha, predvsem pa veliko drznih idej in nikar ne oklevajte, enkrat vam bo za oklevanje definitivno žal!