Pogoji za pridobitev dovolilnice so stalno prebivališče na širšem območju s parkomati, lastništvo stanovanja ali dolgoročni najem ter lastništvo vozila, ki je lahko tudi kupljeno na lizing. Upravičenci parkirno dovolilnico prejmejo takoj po predložitvi zahtevanih dokazil, in sicer od ponedeljka do četrtka med 8. in 17. uro ter v petek med 8. in 13. uro. Občina bo za vsako stanovanje izdala zgolj eno parkirno dovolilnico.

Vsi preostali bodo morali za parkiranje med 7. in 17. uro odšteti 40 centov na uro, kar je za polovico ceneje kot v središču mesta. Na območju Mirja, Prul, delu Dunajske ceste pri Gospodarskem razstavišču in nekaterih bližnjih ulicah parkiranje tudi ne bo omejeno zgolj na dve uri, temveč na šest ur, kar pa še vedno ne bo dovolj, da bi vozniki avtomobile na modrih conah brez skrbi pustili celoten delovni čas. Tako bo verjetno veliko voznikov še vedno moralo zamenjati parkirni listek, kršitelje pa bo discipliniralo mestno redarstvo.

Kot smo že pisali, je dobava in montaža parkomatov del posla, sklenjenega poleti z družbo Elbi, po katerem bo ta občini v prihodnjih petih letih prodala do 350 parkomatov. Zanje bo družbi odštela po 3749 evrov brez DDV za kos, še 36.000 evrov brez DDV pa bodo na občini plačali za vzpostavitev nadzornega centra, kar vključuje tudi vzdrževanje sistema za prihodnja štiri leta. Po novem letu bodo predvidoma stekli postopki za dobavo nove pošiljke parkomatov, ki naj bi jih postavili v okolico Tobačne in Zdravstvenega doma Vič, Rožno dolino in po vsej verjetnosti tudi na Vodmat pri kliničnem centru.