Delovni praznični dnevi

Za 70 kvadratnih metrov veliko stanovanje sta morala Stermeckijeva in Koželnik plačati dobrih 7000 evrov lastne soudeležbe, a sta to pričakovala. "Na razpis sva se prijavila pred dvema letoma. Do zdaj sva bila podnajemnika. Zdaj bova na svojem in to je neprecenljivo," pravita starša 10-mesečnega Naceta, ki bo v novem stanovanju imel tudi svojo sobo.

"Stanovanje sva si v preteklih dneh že lahko ogledala in ga tudi izmerila, da sva lahko naročila pohištvo. Pri tem finančnem zalogaju nama bodo pomagali tudi starši. Praznični dnevi bodo zato letos zelo delovni, a lepi," sta nam še zaupala. Smrečice pa v novem stanovanju letos še ne bosta postavila, saj bo treba najprej poskrbeti za priklop elektrike in vode.

"Letošnje novo leto bomo zato še pri babici, drugo leto pa že na svojem," nam še zaupata Tanja in Blaž. Ključev novega stanovanja se je razveselila tudi mlada družina Delimehić. Edina, Samir in njun petletni sin Amar so prav tako že naročili pohištvo, a se letos še ne bodo vselili.

"Pohištvo je naročeno, a bo treba nanj kar nekaj časa počakati. A nič hudega. Če smo na stanovanje čakali skoraj tri leta, bomo zdržali še nekaj tednov," nam zaupata Edina in Samir. Njihovo stanovanje bo manjše, le enosobno. "Za zdaj bo dovolj, saj bo najemnina stala okoli 170 evrov, kasneje pa ga bomo zamenjali za večjega," povesta Delimehićeva, ki sta prispevala dobrih 4000 evrov lastne soudeležbe.

Rešili 88 stanovanjskih stisk

"Kar zadeva gradnjo stanovanj, naša občina kljub turbulentnim časom pozitivno izstopa. Letos smo rešili že 88 stanovanjskih stisk, v prihodnje bomo rešili skoraj vse, saj skupaj s Stanovanjskim skladom Republike Slovenije gradimo še 132 stanovanj na Gorici, kjer bo na voljo tudi 198 pokritih parkirnih mest. S tem bomo rešili vse trenutno evidentirane stanovanjske stiske v naši občini," se pohvali župan Kontič. Obenem prizna, da so se malo bali, če jim bo uspelo oddati vsa stanovanja.

Občina jih je za svoje potrebe odkupila 39 in zanje odštela 4 milijone evrov. "Časi so težki in nekaj prosilcev je moralo plačati tudi lastno soudeležbo. Zneski so bili različni, odvisno pač od velikosti stanovanja in dohodka najemnikov. In nekaj jih je od sklenitve najemne pogodbe zadnji hip odstopilo, saj ne bi zmogli plačevati najemnine," pravi Kontič.

Stanovanja so namreč dodelili tako tistim s prednostne liste A, ki jim soudeležbe ni bilo treba plačati, kot tudi tistim z liste B, katerih dohodek je višji od slovenskega povprečja in so zato morali ob sklenitvi najemne pogodbe poravnati soudeležbo. Na občini pa so imeli veliko srečo tudi z izbiro investitorja. Podjetje Cigrad je delo končalo še pred rokom, brez poplačila pa niso ostali niti podizvajalci, kot se vse prepogosto dogaja drugod po Sloveniji.