Včlanku z naslovom Astronomske razlike v ceni zdravil silijo v sporne bližnjice, objavljenem 3. decembra 2011 v Dnevnikovem Objektivu, je avtorica Nina Knavs v delu članka, ki je bil posebej podnaslovljen "Indikacijo za rak dojk preklicali še v Evropi" in kjer avtorica povzema prof. Boruta Štruklja, napačno objavljeno, da je Evropska agencija za zdravila EMA zdravilu bevacizumab (Avastin) odvzela indikacijo za zdravljenje raka dojk. Ta napačna informacija zavaja tako strokovno javnost kot tudi bolnice, ki se zdravijo s tem zdravilom, saj je zdravilo bevacizumab (Avastin) v okviru EU uradno registrirano za zdravljenje tako pri raku dojk kot tudi raku debelega črevesa in danke, raku ledvic ter raku pljuč. Bevacizumab (Avastin) poenostavljeno povedano deluje na principu zaviranja razraščanja ožilja, ki je potrebno za razvoj raka, in s tem zavira razvoj bolezni; glede na trenutna spoznanja pri zdravljenju raka praktično vsa najmodernejša zdravila delujejo na principu zaviranja razvoja bolezni in s tem podaljšanja življenja brez napredovanja bolezni. Po vseh naših informacijah pri Evropski agenciji za zdravila (EMA) ne poteka noben postopek, ki bi imel za posledico preklic registracije za bevacizumab (Avastin) pri zdravljenju raka dojk. Roche farmacevtska družba, d.o.o.Mag. Sašo Novak, vodja področja za korporativne zadevečlanku z naslovom Astronomske razlike v ceni zdravil silijo v sporne bližnjice, objavljenem 3. decembra 2011 v Dnevnikovem Objektivu, je avtorica Nina Knavs v delu članka, ki je bil posebej podnaslovljen "Indikacijo za rak dojk preklicali še v Evropi" in kjer avtorica povzema prof. Boruta Štruklja, napačno objavljeno, da je Evropska agencija za zdravila EMA zdravilu bevacizumab (Avastin) odvzela indikacijo za zdravljenje raka dojk.

Ta napačna informacija zavaja tako strokovno javnost kot tudi bolnice, ki se zdravijo s tem zdravilom, saj je zdravilo bevacizumab (Avastin) v okviru EU uradno registrirano za zdravljenje tako pri raku dojk kot tudi raku debelega črevesa in danke, raku ledvic ter raku pljuč. Bevacizumab (Avastin) poenostavljeno povedano deluje na principu zaviranja razraščanja ožilja, ki je potrebno za razvoj raka, in s tem zavira razvoj bolezni; glede na trenutna spoznanja pri zdravljenju raka praktično vsa najmodernejša zdravila delujejo na principu zaviranja razvoja bolezni in s tem podaljšanja življenja brez napredovanja bolezni.

Po vseh naših informacijah pri Evropski agenciji za zdravila (EMA) ne poteka noben postopek, ki bi imel za posledico preklic registracije za bevacizumab (Avastin) pri zdravljenju raka dojk.

Roche farmacevtska družba, d.o.o.

Mag. Sašo Novak, vodja področja za korporativne zadeve