Kuhar zgodbo sicer težko komentira, saj da gre za zelo kompleksno poslovno odločitev. Kot je danes dejal za STA, je znanih še premalo informacij, verjetno pa gre za obrambni manever uprave Mercatorja. "Uprava se poslužuje vseh legitimnih korakov, da bi ohranila oziroma zaščitila družbo, ker je ogrožena," je dejal.

"To je neka indikacija zelo, zelo nenavadnega ekonomskega okolja, v katerem mora Mercator delovati," je povedal Kuhar in dodal, da to ni dobro.

Opozoril je, da bi morebitne sinergije pri Mercatorjevem prevzemu Pivovarne Laško težko realizirali brez kakršnih koli resnih motenj z vidika konkurence.

"Gre za največjo družbo v trgovskem sistemu in hkrati dominantnega dobavitelja pijač v Sloveniji," je pojasnil. Meni, da so te sinergije bolj kot ne deklarativne in drugotnega pomena. "Motivi za prevzem so najverjetneje drugje," je dejal.

Kuhar predvideva, da Mercator Pivovarne Laško ne kupuje zaradi dolgoročnega lastništva Laškega, prav tako je vprašanje, kako bi financiral prevzem in kaj bi z deležem v Laškem počel. Meni, da za dobavitelje v primeru Agrokorjevega prevzema Mercatorja ali Mercatorjevega prevzema Pivovarne Laško ne bi bilo nobene razlike.

"Ključna naloga pred Mercatorjem je, da konsolidira lastništvo, da dobi stabilne lastnike, hkrati pa mora narediti zelo močne korake k izboljšanju lastne konkurenčnosti. Konkurenčnost Mercatorja peša tudi zaradi operacij, s katerimi se mora ukvarjati uprava," je opozoril.

Kot je pojasnil, je Mercator problematičen z več vidikov - ima nestabilno lastniško strukturo, drugo pa je pešanje konkurenčnosti glede na ostale trgovce v državi. "Pred managementom je zelo zelo zahtevna naloga, da podjetje konsolidira z lastniškega vidika in hkrati naredi konkretne korake v smislu izboljšanja konkurenčne pozicije na vseh trgih," je dejal.

Mercator je v skladu s četrtkovim sklepom uprave danes objavil namero za prevzem Pivovarne Laško. Odkupiti je pripravljen vse delnice laške družbe, prevzemno ponudbo pa bo objavil najpozneje v 30 dneh, a ne pred koncem novoletnih praznikov. Mercatorjevo namero bo danes pod drobnogled vzel nadzorni svet pivovarne.

V Mercatorju menijo, da lahko s strateško povezavo s Pivovarno Laško dosežejo številne pozitivne ekonomske in finančne učinke. Med njimi izpostavljajo predvsem prestrukturiranje skupine laške pivovarne, podporo internacionalizaciji prodajnih aktivnosti na zahodnem Balkanu ter dolgoročno sodelovanje pri proizvodnji izdelkov trgovske znamke Mercator.