A za najboljšo slovensko športnico je predvsem pomembno, da je trenutno najboljša v slalomu, saj si tekme sledijo druga za drugo. Potem ko sta bili v minulih petih dneh preizkušnji v Courchevelu (peto mesto) in Flachauu, jo prihodnji teden čaka nastop v Lienzu, na novega leta dan v Münchnu, kjer je zaradi pomanjkanja snega tekma še pod vprašajem, 3. januarja pa se bo slalomski krog petih tekem v 15 dneh sklenil v Zagrebu. Vendarle v ekipi Tine Maze ne gre vse po načrtih. Vodja ekipe Andrea Massi je pojasnil, da rešujejo težave s serviserjem.

Po uspehu Tine Maze v Flachauu niste videti evforični. Kako to?

Eni se veselijo takoj, drugi ne. Jaz se bom marca.

Prve stopničke v sezoni so prišle nekoliko kasneje, kot ste pričakovali, a vseeno ob pravem času, mar ne?

Nikoli ni prepozno. Po izhodišču na prvi progi, ko je bila Tina druga, sem pričakoval zmago. Prvo mesto je vedno naš cilj. A po napaki v zgornjem delu druge proge je Tina smučala v defenzivi. Tini po slabšem začetku sezone ni bilo lahko priti do odmevnega rezultata. A si ga je zaslužila. Ključnega pomena za uspeh je bila druga vožnja v Courchevelu, kjer je Tina dokazala, da smuča odlično. Nekaj težav smo imeli še z materialom, a smo na pravi poti, zato sem zelo vesel za ta rezultat.

Torej je napaka v zgornjem delu naredila razliko med prvim in tretjim mestom?

Vsekakor. Tina je umetnica, ki se ukvarja s športom. Ko naredi napako, se težko pobere. A tokrat se je pokazala v zelo lepi luči, saj je taktično tekmovala odlično.

V tej sezoni večkrat omenjate, da imate težave z materialom. Je slab vaš proizvajalec smučarske opreme ali gre za kaj drugega?

Gre za težavo pri pripravi smuči. Ni problem v podjetju, ki nas opremlja.

Lahko poveste kaj več?

Lahko povem le to, da težavo rešujemo, kaj več pa ne.

Nadaljevanje sezone bo po uspehu gotovo lažje.

Drži. Zdaj bo lahko Tina še bolj zaupala vase. Naj še enkrat poudarim, da je bilo za Tino res težko pripravljalno obdobje. Zdaj je začela žeti uspehe trdega dela. Točno ve, zakaj je toliko delala, saj je konkurenčna v vseh disciplinah.

Do Tine Maze ste bili na začetku sezone precej neprizanesljivi. Je zdaj čas za pohvalo?

Če ne bi bili kritični do našega dela, bi lahko na tekmah svetovnega pokala zasedali 32. mesto. Ali pa bi se zadovoljili z desetim mestom. Ko je Tina dvajseta, sem kritičen. Ko je tretja, vem, da je tam, kjer mora biti. Zato si vsekakor zasluži pohvalo.

Marlies Schild v zadnjih sezonah kraljuje v slalomu. V tej sezoni je še nepremagljiva. Toda Maria Höfl Riesch in Tina Maze sta se ji približali na manj kot sekundo zaostanka. Je morda to znamenje, da je Avstrijka premagljiva?

Nedvomno. V Flachauu ji je bilo zelo težko, saj je bila pod ogromnim pritiskom. To se je videlo predvsem na prvi progi. Sicer pa jo je v zadnjih dveh sezonah, ko je Marlies prišla do cilja, premagala le Tina Maze. Prepričan sem, da je takšnega podviga spet sposobna.

So apetiti kaj zrasli tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala?

Prepričan sem, da se da v nadaljevanju sezone marsikaj nadoknaditi, čeprav ima Lindsey Vonn veliko točkovno prednost. Tina mora le vsako tekmo dati od sebe maksimum, na koncu sezone pa bomo potegnili črto.

Ste veseli, ker je Tina Maze znova najboljša slovenska športnica?

To je velik uspeh. Nisem dvomil, da kot svetovna prvakinja ne bi prejela te prestižne nagrade. Posebna čast je, ko te sprejme predsednik države. Lani sem bil na podelitvi priznanj najboljšim slovenskim športnikom v kavbojkah in me je bilo sram. Letos je bilo drugače.