Večina lastnikov želi izstopiti iz Laškega

Pivovarna Laško je v zadnjega pol leta tako že drugič tarča prevzema, prvič je poleti poskusil Igor Lah, vendar njegova ponudba za delničarje ni bila sprejemljiva. Namera uprave Mercatorja je po trditvah naših virov resna in ne gre zgolj za obrambni manever pred prodajo četrtine Mercatorja Agrokorju. Večinske lastnice pivovarne so z zasegom delnic Infondu Holdingu pred dvema letoma postale banke, ki si že nekaj časa prizadevajo izstopiti iz lastniške strukture, vendar za zdaj neuspešno. Glede na prizadevanja bank, da bi zmanjšale vsaj svojo izpostavljenost v kapitalu Pivovarne Laško, je pričakovati, da bodo banke, če bo Mercator ponudil primerno ceno, ponudbo za prodajo delnic sprejele.

Izboljšanje pozicij

Čeprav ni mogoče napovedati, kakšna bo reakcija uprave z Dušanom Zorkom na čelu, pa bi bil morebiten prevzem brez dvoma dobrodošel tudi za samo pivovarno. Njena uprava se namreč že dve leti neuspešno pogaja z bankami upnicami o dolgoročnem reprogramu posojil. Od konca leta 2009 do junija letos so odplačali kar 56 milijonov evrov posojil in 34 milijonov evrov obresti, zaradi česar nimajo sredstev za razvoj, nekaj časa pa so se spopadali celo z likvidnostnimi težavami. Z Mercatorjem kot lastnikom bi se pogajalske pozicije pivovarne v odnosu do bančnih upnic izboljšale. Ob tem velja opozoriti še, da se banke kot večinske lastnice z upravljanjem Laškega niso želele ukvarjati, neposrednega predstavnika niso želele imeti niti v nadzornem svetu, še manj v upravi. V primeru prevzema bi Mercator brez dvoma pristopil tudi k prestrukturiranju in sanaciji poslovanja Skupine Pivovarna Laško, družbam iz skupine pa ne bi grozilo, da bi izgubile mesto na trgovskih policah, kar se je zlasti Radenski in Unionu obetalo v primeru Agrokorjevega prevzema Mercatorja. Skupina Laško namreč polovico proizvodnje proda prav prek Mercatorja, Mercator pa je že lastnik nekaterih dobaviteljev (Pekarna Grosuplje in Mercator Emba).

Morebitni prevzem Laškega pa ne rešuje namere bank, da izstopijo iz lastniške strukture Mercatorja. Toda čeprav uradno prodajni postopek za Mercator še ni končan, saj ponudba Agrokorja velja do konca decembra, je tudi po virih blizu bank lastnikom Mercatorja (z izjemo Laščanom) jasno, da je prodajni postopek zaključen in da bodo morale v lastništvu ostati še nekaj časa. Ob tem velja spomniti, da je Mercator maja lani s tremi bankami podpisal triletni dogovor o sodelovanju pri stabilizaciji lastniške strukture, ki je lastnikom prinesel ustrezne prihodke v obliki dividend. Lastniki so na zadnjih dveh skupščinah tako skupno prejeli 57 milijonov evrov dividend, od tega samo banke 20 milijonov evrov. Z dividendnim donosom torej lastniki pokrivajo tudi obresti in ne bi smeli imeti težav s tem, da bi z izstopom počakali do stabilizacije razmer na trgu. S tem bi tudi državi, ki so jo v zadnjih dneh mnogi pozivali, naj z manjšinskim deležem vstopi v lastništvo Mercatorja, dali čas, da o tem sprejeme odločitev.

Od kod viri za prevzem

Ena od možnosti za financiranje prevzema pivovarne je poleg plačila delnic v gotovini izdaja novih delnic Mercatorja, čeprav je ta najmanj verjetna. Uprava ima namreč že od leta 2007 pooblastilo delničarjev, da lahko ob soglasju nadzornega sveta poveča kapital družbe za 20 odstotkov (odobren kapital), pri čemer lahko izključi prednostno pravico obstoječih delničarjev. Priprave na izdajo novih delnic je uprava sicer začela že sredi septembra 2009. Kot uradni razlog za izdajo odobrenega kapitala je uprava navajala pravočasno zagotovitev dodatnih finančnih virov v primeru morebitne izvedbe strateških povezav na področju trgovske, nepremičninske ali druge dejavnosti. Druga možnost je sklad lastnih delnic. Poleg tega je Mercatorjeva uprava v srednjeročnem načrtu določila, da bo v prihodnjem letu in v letu 2013 izpeljala monetizacijo nepremičnin (prodaja nepremičnin in zatem njihovo najetje) v višini 500 milijonov evrov, zaradi česar sicer v tem obdobju naj ne bi potrebovala dodatnega kapitala. Mercator ima namreč v primerjavi z evropskimi trgovci v svoji bilanci veliko nepremičnin oziroma sredstev, ki jih lahko nameni za zmanjšanje zadolženosti. Vse Mercatorjeve nepremičnine so proste bremen oziroma niso obremenjene s hipotekami bank in drugih finančnih institucij. Z monetizacijo nepremičnin v Sloveniji in na Hrvaškem naj bi Mercator že prihodnje leto zbral 250 milijonov evrov. Prav optimizacija upravljanja nepremičnin je eden od ciljev, ki jih Mercator želi doseči s strateško povezavo s Pivovarno Laško, saj bo preučil možnost vključitve nepremičnin Laškega v svoj projekt monetizacije nepremičnin. Poleg tega Mercator napoveduje prestrukturiranje skupine Laško, podporo internacionalizaciji prodajnih aktivnosti na Balkanu, dolgoročno sodelovanje pri proizvodnji izdelkov trgovske znamke Mercator, izvedbo dezinvestiranja nestrateških dejavnosti in iskanje ustreznih strateških partnerjev za njihov dolgoročni razvoj. Vodstvo Mercatorja sicer namerava še pred objavo ponudbe za prevzem opraviti tudi razgovore z uradom za varstvo konkurence, ki je še v času, ko je pivovarno vodil Boško Šrot, že problematizirala povezavo Laškega in Mercatorja. Za sodelovanje pri izvedbi transakcije pa bo Mercator povabil IFC (ki se je že omenjal kot možni financer Agrokorja pri prevzemu Mercatorja) in druge mednarodne finančne institucije. Podrobnejše načrte bo Mercator razkril v prevzemnem prospektu.

vesna.vukovic@dnevnik.si

suzana.rankov@dnevnik.si