Ekipa raziskovalcev je povedala, da bi njihovo delo s časom lahko privedlo do naprav z daljšo življenjsko dobo, rešilo pa bi lahko tudi enega večjih problemov medplanetarnega potovanja.

Proces izkoristi napor na vezje, ki je sprva povzročil prekinitev povezave, saj hkrati povzroči pok majhnih rezervoarjev "zdravilnega“ materiala, ki zapolni nastale vrzeli v povezavi in tako ponovno vzpostavi prevodnost vezja.

Da bi svojo teorijo preverili, so patentirali vezje iz zlatih povezav na stekleni podlagi. Nato so neposredno na povezave položili mikrokapsule, ki v širino merijo 0,01 milimetra, v drugi različici pa so v tanek laminat vstavili večje mikrokapsule s širino 0,2 milimetra.

V obeh primerih je v kapsulah evtetski galij-indij – kovinski material, ki so ga izbrali zaradi njegove visoke prevodnosti in nizkega tališča. Vezje so prekrili s še eno plastjo stekla in akrila, nato pa so ga priklopili na elektriko.

Pripravljeno vezje so upogibali, dokler ni počilo, zaradi česar je merjena napetost padla na nič. Povedali so, da se je večina poškodovanih vezij pozdravilo že v časovnem obdobju ene milisekunde in ponovno vzpostavilo skoraj vso izmerjeno napetost.