Nad nastopom se ni pritoževal, kajti uvrstitve med deseterico se ni še nikoli branil, toda ni se predal zadovoljstvu, kajti v malih možganih mu je utripala lučka, da podobnih napak, kot so se mu primerile v ponedeljek na drugi progi v Alti Badii, ne sme ponoviti.

"V drugi vožnji mi ne preostane nič drugega kot nov napad na vso moč. Upam le, da se mi znova ne bo primeril razpad sistema," je bil previden. Bojazen je bila odveč. Ko je prišel v drugo v cilj, se je pred njegovim imenom zasvetila številka dve, kar je na koncu zadostovalo za ubranitev desetega mesta. Od šestih voženj v tej sezoni se mu jih je posrečilo pet takšnih, ki so zadovoljile njegove apetite, kar v seštevku pomeni, da je za njim eden najboljši decembrskih začetkov sezone. V skupnem seštevku slaloma se je prebil na deveto mesto.

Slabše sta se izkazala Matic Skube (37. mesto) in Bernard Vajdič (50.), ki sta ostala brez uvrstitve v finalno vožnjo. Vajdič je nastopil prvič v svetovnem pokalu, odkar so ga spomladi izločili iz ekipe. Vprašanje je, kdaj bo spet dobil priložnost, kajti strokovno vodstvo mu je za redno nastopanje na tekmah najvišjega ranga postavilo pogoj, ki ga še ni dosegel. Na startni lestvici se mora uvrstiti med najboljših 45.

Slovenci v razplet pri vrhu niso posegli, precej bolj presenetljivo pa na zmagovalnem odru ni bilo niti Avstrijcev. Zmagal je Ivica Kostelić pred Andrejem Myhrerjem in Christianom Devillejem. Gostitelji so polni upov pričakovali nastop Marcela Hirscherja, ki je na žrebu startnih številk ob vreščečih najstnicah spominjal na pop zvezdnika Justina Bieberja, a so želje rdeče-belih končale v snegu. Novi idol avstrijskega občinstva je odstopil na drugi progi. Tako se je ob močnem sneženju zimska pravljica spisala izpod peresa Ivice Kostelića. Branilcu zmage v skupnem seštevku svetovnega pokala zadnji slalom v Alti Badii ni najbolje uspel, v kotlu podobni dolini med avstrijskimi hribi pa ga je bilo spet mogoče občudovati v šampionski podobi.

Morda so mu pomagale besede sestre in svetovalke Janice. Ta je tekmo spremljala v ciljni areni. Njen obraz je bil med bratovim nastopom v drugi vožnji osredotočen, kot bi se sama borila s slalomskimi vratci. Podobna je bila reakcija, ko je postalo jasno, da je Zagrebčan zmagal. Od sreče in razburjenja je obraz pokrila z dlanmi, kot da 32-letni smučar ne bi zmagal že na 20. tekmi za svetovni pokal. Ivica ji je namenil prvi pogled po prihodu v cilj, nekaj trenutkov za tem sta objeta slavila drugo zmago v tej sezoni. "Ne poznam nobenega drugega brata in sestre, ki bi si bila bližje kot midva z Janico," je težo sestrinega vpliva ovrednotil Ivica Kostelić.

Če mu niso pomagali Janičini nasveti, pa so mu morda besede najboljšega slovenskega slalomista. "Ko sem bil v Alti Badii razočaran, ker sem bil z majhnim zaostankom za tekmovalci pred menoj le peti, me je prijatelj Mitja Valenčič spodbujal z besedami, da te ples stotink včasih potisne gor, drugič dol. Prav je imel, kajti v tej zmagi je res nekaj sreče," je na drugo stvar, ki mu je morda pomagala do zmage, opozoril Kostelić. Kaj pa če ni šlo le za srečo, ampak obstaja še tretji element uspeha, ki ga je še težje pojasniti? Če niso bile dovolj sestrine in prijateljeve besede, je "moralo" biti nekaj v višji sili. Večer pred tekmo je Kostelić skupaj z Myhrerjem na podelitvi startnih številk zapel Sveto noč in tekmovalca sta se uvrstila na prvo ter drugo mesto. Naključje? Nemogoče, saj se vendar bliža božični čas, Božiček pa izpolni vse želje, mar ne?