Izvolitev Gregorja Viranta za predsednika DZ in ne kandidatke Pozitivne Slovenije Maše Kociper pa Janković, ki je Virantu tudi čestital, ne jemlje kot politični poraz.

Kot poudarja, je zelo težko delati in se pogovarjati s tistimi, ki že na začetku razgovorov kažejo "ne dvojni, temveč trojni obraz".

V razgovorih z veljaki političnih strank je, kot pravi, opazil, da obstajajo tri faze: "ena faza je, kar se dogovarjamo v pisarni, pri nekaterih druga faza, kar govorijo v medijih, tretja pa, kar naredijo tu". "Nimam razlogov, da bi dvomil v njihovo odločitev, mi je pa ob poslušanju razprav v DZ vedno bolj jasno, zakaj ne sodim sem," je dejal predsednik Pozitivne Slovenije.

Ob tem je pojasnil, da je imel v koalicijskih pogajanjih na mizi tri pobude za predsednika DZ, in sicer predsednika SD Boruta Pahorja, predsednika Liste Virant Gregorja Viranta, ki pa na tem ni vztrajal, ter prvaka DeSUS Karla Erjavca, ki je po Jankovićevih besedah rekel, da se za koalicijo s Pozitivno Slovenijo ne more dogovarjati, če ne dobi mesta predsednika DZ.

Tako bi bilo zanimivo vprašati tiste, ki so bili "zelo veliki interesenti za mesto predsednika DZ, kako so z lahkoto to željo pozabili in namenili glas drugemu", je še pozval Janković.

Kociprova je bila po njegovih ocenah izvrstna kandidatka, zamudili pa smo tudi priložnost, da bi bila prvič na predsedniškem mestu DZ ženska. Prav tako prvak Pozitivne Slovenije ne ve, zakaj bi danes njeno kandidaturo umaknili. Predlagati kandidatko in jo potem iz nekih "višjih interesov" žrtvovati, bi po njegovem mnenju pomenilo igranje z ljudmi, česar pa ne bo delal "tudi za ceno kakšnih drugih rezultatov".

Za odgovor na vprašanje, ali sta Virant in SD še v igri, da z njima sestavi koalicijo, si bo Janković vzel čas za premislek. Tudi Janković ocenjuje, da je zelo zanimivo, da sta prvak SDS Janez Janša in Virant danes lahko sklenila dogovor, medtem ko ga on sam in predsednik SD Borut Pahor nista mogla.

Viranta je za predsednika DZ podprlo 52 poslancev, Kociprovo pa 38 poslancev.

Preberite še:

- "Povozil" Mašo Kociper: Predsednik državnega zbora prepričljivo postal Virant

- Fiasko: V strankah, ki so podprle Viranta, Tomšič vidi morebitno koalicijo

Kociprova vesela, da prvič v zgodovini DZ na čelo DZ kandidirala ženska

Kandidatka za mesto predsednice DZ Maša Kociper (PS) je v odzivu na imenovanje Gregorja Viranta na mesto predsednika DZ dejala, da so poslanci pač odločili, kot so. Vesela pa je, da se je prvič v zgodovini slovenskega parlamenta zgodilo, da je na to mesto sploh kandidirala ženska.

"Poslanci so odločili, volitve so bile, volja je bila izražena," je dejala Kociprova. "Izbran je pač drug predsednik državnega zbora. To je treba prenesti športno," je dodala. Kot je povedala, je Virantu takoj čestitala za imenovanje.

"V stranki smo sprejeli razplet, kakršen je," je dejala.

Predsednik SD in predsednik SDS Janez Janša Virantovega imenovanja danes nista komentirala.

Tako v prvem kot v drugem krogu glasovanja nobeden izmed kandidatov za predsednika državnega zbora, ki sta bila Borut Pahor (SD) in Maša Kociper (PS), ni dobil zadostne podpore. Pri vnovičnem glasovanju pa je Gregor Virant dobil 52 glasov, njegova protikandidatka Kociprova pa 38.