Z letališč Charles de Gaulle in Orly naj bi danes na božične počitnice odpotovalo 119.000 potnikov. Največ preglavic stavka povzroča potnikom, ki na oddih odhajajo iz letališča Charles de Gaulle. Hujših posledic stavke na omenjenem letališču sicer za zdaj danes še ni bilo. Prišlo je do nekaj zamud, odpovedi letov pa ni bilo.

"Potnike so vzeli za talce," je dolge vrste na varnostni pregled na najprometnejšem francoskem letališču komentirala ena od potnic. Eden od protestnikov pa ji je odvrnil, da si varnostniki na letališčih v nasprotju z njo s plačo v višini 1200 evrov sploh ne morejo privoščiti letalske karte.

Potem ko so v francoski vladi v torek dejali, da so pripravljeni pred prazniki stavkajoče varnostnike nadomestiti s policisti, se je danes oglasil tudi predsednik Sarkozy. Vlado je pozval, naj sprejme vse potrebne ukrepe, da stavka ne bo ovirala prazničnih potovanj.

"Predsednik je vztrajal, da vlada ne sme dopustiti, da bodo Francozi, ki odhajajo na praznični oddih, postali talci stavke," je Sarkozyjeve besede povzela predstavnica francoske vlade Valerie Pecresse. Varnostno osebje na francoskih letališčih stavka že od petka, čas stavke pa je bil skrbno izbran, saj so letališča pred prazniki polna potnikov. Varnostniki od uprav letališč zahtevajo višje plače.