Po Turkovih besedah je novemu sklicu državnega zbora ponujena enkratna priložnost, da odpre novo poglavje v naši zgodovini. "Gre za priložnost in gre za nujnost. Potrebujemo resne spremembe. Odločitve, ki naj potrebne spremembe v resnici omogočijo, pa so v veliki meri odgovornost prav tega državnega zbora," je novoizvoljene poslance nagovoril predsednik republike.

Pretekla tri leta so bila po njegovih besedah čas svetovne gospodarske krize, bila pa so tudi čas naših lastnih političnih in gospodarskih slabosti, nesoglasij in političnih blokad. Zato potrebujemo spremembe in prelom z našimi slabimi praksami: "Dejstvo, da državni zbor preteklega, petega sklica ni dokončal svojega štiriletnega mandata, je opozorilo, da je treba v prihodnje delati drugače in bolje."

"Imamo priložnost, da dokažemo našo skupno politično zrelost," je nadaljeval Türk. Ta je po njegovem prepričanju večja, kot jo kažejo dnevnopolitični spori in medijsko atraktivne afere. "Sedaj je čas, da se odmaknemo od teh zgodb in posvetimo bistvenim nalogam našega časa. Državni zbor ima veliko odgovornost za ta nujni premik, ki ga potrebujemo v naši politični praksi," je še dejal.

Državni zbor kot mesto strpnega dialoga

Po njegovih besedah se je treba zamisliti ob spominu na strankarska preigravanja in politične blokade iz preteklosti. "Ne dovolimo, da bi ta mehanika ponovno prevladala. Državni zbor naj postane mesto strpnega dialoga, odgovornih pogajanj in premišljenih odločitev," pravi.

Türk dodaja, da živimo v časih, ki zahtevajo veliko premišljenosti in državotvornega ravnanja. "To se mora izražati vselej, vse od vaših prvih odločitev naprej. Etična drža in odločanje po svoji vesti sta pomembnejši kot kdajkoli. Osebne ambicije in boji za prestiž niso zaželeni in jih državljani ne bodo nagrajevali z zaupanjem. V ospredju mora biti interes države kot celote, naš skupni interes. Ta naj ima vselej prednost pred osebnimi ali strankarskimi računi," je še poudaril predsednik republike.

Predsednik republike verjame, da bo državni zbor šestega sklica dobro odgovoril na izzive časa. Po njegovih besedah je spodbudno, da je med poslanci veliko novincev, saj to kaže na sposobnost slovenskega političnega prostora, da se obnavlja - in po razumni in demokratični poti zagotavlja menjavo političnih generacij.