Župan Janković je pismo o nameri podpisal ob robu sprejema za svetovnega rekorderja Petra Mankoča, ki je pred dobrim tednom dni v Szczecinu na Poljskem osvojil še 10. jubilejno zlato medaljo v isti disciplini - 100 m mešano. Plavalcu je ob tej priložnosti izročil tudi priložnostno darilo - Plečnikovo kljuko.

Janković se je Mankoču še enkrat zahvalil tudi za pogum pri podpori na državnozborskih volitvah. "Peter ima v življenju pogum, hrabrost in delavnost. S svojimi uspehi je v svetu dvignil ime Ljubljane in Slovenije. To kar naredi šport, ne more noben politik," je dejal župan in se ob tem vprašal, kaj bi Mankoču uspelo šele ob normalnih pogojih in pri tem spomnil na 90 let star objekt na Iliriji.

Janković je ob tem obljubil, da bo, če bo naslednji predsednik vlade, podprl tudi izgradnjo nove Ilirije. "Doslej so temu objektu na ministrstvih le kimali. Če bi se v športu pogovarjali na ta način, Peter doslej ne bi skočil niti v vodo, kaj šele osvajal medalje. Šport je tista dejavnost, kjer ni prostora za tiste, ki ne delajo, ki nimajo srca. Peter je dokaz, da so možni uspehi, tudi če ni pogojev," je še dejal župan.

Janković je ob tej priložnosti omenil tudi vsestranskost dvorane v Stožicah, ki je primerna za dvoranske športe, koncerte, celo za hokej na ledu, ponuja pa se tudi kot rezervna možnost za izvedbo evropskega prvenstva, čeprav je želja ljubljanskega plavanja, da tudi slovenska prestolnica končno dobi pokrit 50-metrski bazen, saj je Ljubljana ob Tirani že dolga leta edina evropska prestolnica brez pokritega bazena.

Ideja o izvedbi EP je v Sloveniji že starejša, saj je Slovenija pred leti že kandidirala z mariborskim bazenom, Nestor Mankoč, član IO PZS, in župan Janković pa sta idejo obudila decembra 2008 med evropskim prvenstvom na Reki. Idejo je podprl tudi predsednik PZS Miran Kos in obljubil polno podporo zveze.