Medijska slava znotraj Avstrijk je v 90 odstotkih namenjena le eni tekmovalki. To je Marlies Schild, serijska slalomska zmagovalka, od katere so vsi pričakovali, da bo včeraj po nastopu vknjižila 31. slalomsko zmago svetovnega pokala. Zanimivo je bilo poslušati zgodbe o Schildovi pred tekmo. Nihče ni nikdar omenil, da avstrijski šampionki manjkajo še štiri zmage, da se po slalomskih uspehih izenači s Švicarko Vreni Schneider. Vsi so govorili le o tem, da mora Avstrijka dobiti še šest tekem, da bo s 35 zmagami najboljša slalomistka vseh časov. Prav v tem dejstvu se kaže šampionsko razmišljanje najboljšega alpskega smučarskega naroda vseh časov - na vrhu je treba biti v izrazito individualnem športu sam, ne pa si ga deliti.

Ko je Marlies Schild s startno številko 1 pridrvela v cilj, je kazalo, da se obeta precej dolgočasen slalom. Zaostanki slalomskih mojstric so bili visoki. A le do številke 5, ki jo je nosila Tina Maze. Črnjanka se je na progi Hermanna Maierja predstavila v najlepši luči v sezoni in za sijajno Avstrijko zaostala le za 29 stotink, kar je bilo glede na letošnja predhodna slaloma v sezoni presenetljivo malo, saj jih je Schildova dobila skupaj z več kot tremi sekundami prednosti. "Začela sem sicer zelo previdno, v nadaljevanju pa stopnjevala. Zelo sem zadovoljna, saj sem res na lep način končno pokazala, da smučam dobro. Veseli me tudi, da se je to zgodilo že na prvi progi," je po prvem nastopu pojasnila Tina Maze, ki si je pripravila sijajno izhodišče za napad. Le še Maria Höfl Riesch, katere nastop je bil zaradi bolečin v kolenu vprašljiv do zadnjega, je za Avstrijko zaostala manj kot sekundo (+ 0,53), sicer pa so bili zaostanki trimestni.

Maruša Ferk (38. mesto) in Katarina Lavtar (51. mesto) sta bili prepočasni za uvrstitev na drugo progo ter vodstvu slovenske reprezentance povzročili nove sive lase.

Zaloga Tine Maze s prve proge je zadostovala, da se je najboljša slovenska športnica s 15. časom na drugi progi prvič v sezoni zanesljivo uvrstila na zmagovalne stopničke. Korošica je na drugi progi v zgornjem delu naredila napako, se stežka rešila, tako da je šla prednost pred Mario Riesch hitro po zlu. Kljub temu je imela v cilju pred Avstrijko Kathrin Zettel pol sekunde prednosti. Marlies Schild je do 30. slalomske zmage v svetovnem pokalu (skupno 32., saj je po eno dosegla v superkombinaciji in veleslalomu) prišla zanesljivo, čeprav sta se ji Nemka in Slovenka približali na manj kot sekundo zaostanka.

"Sem v dobri formi. Vesela sem, da sem to potrdila v Flachauu. Imela sem odlično izhodišče po prvi progi. Lahko bi bila še boljša, a sem tudi s tretjim mestom izjemno zadovoljna," je po tekmi v tiskovnem središču v ljudski šoli, ki je deset minut hoje oddaljena od ciljne arene, med drugim odgovorila Tina Maze, ki se je v skupnem slalomskem seštevku svetovnega pokala povzpela na peto mesto, v skupnem seštevku pa je napredovala na sedmo mesto.

Z osmim mestom se je izkazala Lindsey Vonn, znova pa je v Flachauu s petim mestom navdušila Francozinja Nastasia Noens, predlani tretja, lani pa osma na progi Hermanna Maierja.