Nekoliko manj pa, če si človek želi spoznati del naroda, ki ima še vedno in iz leta v leto nove modne smernice narodnih noš. Če ti planike pač niso blizu, je na Dunaju lahko kljub tisočerim lučkam hladno.

Na Dunaju največ pustijo Nemci

Kako so videti kratki, a pregovorno romantični adventni dnevi in ulice z bogatim božičnim okrasjem, je bilo po mnenju turističnih delavcev najbolj pametno preveriti v mestu, ki mu je ob vseh vojskovanjih in diplomatskih spletkah vseeno uspelo ustvariti in ohraniti lagoden življenjski slog ter ob pomoči "dunajske" šole vseskozi kultivirano uživati. Zato ni naključje, da je od desetih milijonov obiskovalcev, ki vsako leto obiščejo nekdanjo prestolnico habsburške monarhije, kar petina nemških intelektualcev in predvsem individualistov, pravi nedavno opravljena "dunajska" anketa. In najpomembnejši razlog za obisk Dunaja? Zagotovo kulturno-umetniška ponudba, sledijo podoba, dobra infrastruktura mesta in številne prireditve.

Od a do ž, brez e…

Ne gre oporekati. Dunaj je lep, tudi zaradi razkošnih zgradb iz gotike, renesanse, baroka in meščanskih hiš iz bidermajerskega časa. Na račun obsežne kulturne in umetniške ponudbe ter številnih zgodovinskih znamenitosti si je nabral dovolj točk, da ga obiskovalci uvrščajo med najbolj gostoljubne in očarljive prestolnice na svetu. In čeprav so spomini na dvorne plese in kočije po mestnih ulicah že skoraj zbledeli, Dunajčani menijo, da čarobna privlačnost njihovega mesta ne bo nikoli minila. A zdi se, da na ulicah ni energije, s katero se lahko pohvalijo mesta, ki nimajo tako bogate arhitekturne ali kulturne dediščine. V samo 50 kilometrov oddaljeni Bratislavi je stvar z mlado, inovativno kulturno in umetniško sceno povsem drugačna. Tu so še avstrijska pihalna godba, rogisti in kar je še "narodno-zabavnega", ki morda (ali vse manj) sodijo zgolj k bogato obloženi nedeljski mizi. Da o največkrat slišani besedi na Dunaju "igen" sploh ne izgubljamo besed…

Darila v Avstriji prinaša Jezušček

Majhni in prikupni paviljoni na dunajskem največjem adventnem sejmu, ki ga že desetletja postavljajo na trg pred tamkajšnjo mestno hišo, so nedvomno skrbno izbrani in še skrbneje okrašeni. Zanimivo, veter z zahoda in čez lužo z Božičkom še ni popolnoma okužil malih podjetnikov, ki bolj kot z njim služijo s podobo angelov in Jezuščka. Cene so vse prej kot prizanesljive z denarnicami, zato so lični tradicionalni izdelki, ki jih ponujajo na tržnici, sol na rane tistim s plitkim žepom in onim s številnim podmladkom. Torej, če je časa ali denarja zadosti, pogumno na Dunaj! Sicer raje tja, kjer si z umetnostjo tlakovane ulice ni treba deliti s trumami turistov, ki želijo vsaj za dan živeti zimsko pravljico, ki to ni.