Kot navajajo v združenju, vsako leto zboli veliko otrok, mnogi, zlasti dojenčki in malčki, potrebujejo zdravljenje v bolnišnici in včasih zaradi življenje ogrožajočega poteka bolezni celo intenzivno zdravljenje z respiratorjem.

Virusi se širijo s kašljanjem, kihanjem in neposrednim stikom z bolnikom oz. okuženimi predmeti, zato lahko starši z ustreznimi ukrepi močno zmanjšajo možnost, da bi se otrok okužil in zbolel.

Pediatri svetujejo, naj si tako starši kot otroci pogosto umivajo roke in čistijo z virusi onesnažene površine, kot so kljuke itd. Do drugega meseca otrokove starosti pediatri odsvetujejo obiske, starši pa naj preprečijo, da bi prehlajene osebe prišle na obisk in naj z otrokom ne hodijo tja, kjer je veliko ljudi.

Če ima družina dojenčka, naj starši vzamejo starejšega sorojenca iz vrtca v domače varstvo. Pediatri prav tako svetujejo, naj se starši z otroki čim več gibajo na svežem zraku in naj se kajenje v stanovanju prepove. Prav tako je priporočeno cepljenje proti gripi tako staršev kot otroka, če je ta že dovolj star.