Tako na 100 kot na 200 metrov prosto se ni uvrstil v finale, njegova časa, 50,84 na 100 metrov (16. mesto) in 1:51,51 na 200 metrov (10. mesto), pa ne sodita niti med 20 najboljših avstralskih rezultatov v letošnjem letu.

"Na 100 metrov sem vse naredil narobe, na 200 metrov pa je bilo bolje, a vseeno daleč od mojih pričakovanj. Toda ne bom obupal, čeprav se zavedam, da me čaka težka naloga," je dejal Thorpe, ki pa je po tekmi na 100 metrov vendarle našel uteho. Premagal je namreč nekoč velikega konkurenta, zdaj pa prav tako povratnika v bazene, Italijana Massimiliana Rosolina.

Da za zvezdnika še ni vse izgubljeno, potrjuje tudi glavni trener avstralske reprezentance Leigh Nugent. "Do olimpijskih kvalifikacij so še trije meseci, tako da je še dosti časa, da lahko napreduje. Jasno je, da obeti niso dobri, a tako kritično, kot hočejo nekateri predstaviti, tudi ni. Ian mora nadaljevati s treningi in se ne ozirati, kaj pišejo mediji in kaj govori ulica. Ne sme se predati in prepričan sem, da se ne bo. On je šampion in pri takih ljudeh je vse mogoče."

Na prvenstvu v Italiji je sicer nastopil tudi del slovenske reprezentance. Najboljšo uvrstitev je dosegel ilirijan Peter Mankoč, ki je bil na 100 delfin tretji za olimpijskim podprvakom Miloradom Čavićem in nizozemskim reprezentantom Joerijem Verlindnom. Koprčan Matjaž Markič je bil 10. na 100 prsno.