Olimpijske prvakinje Norvežanke so po treh srebrnih in treh bronastih kolajnah v Sao Paulu prišle še do druge zlate kolajne na svetovnih prvenstvih. Skandinavke so malce zadržano začele finalni dvoboj, a nato, kot je v njihovi "navadi" tudi v klubih, v drugi polovici prvega polčasa napravile takšno razliko, da je tekmice iz Francije niso več mogle izničiti. Najboljši strelki pri Francozinjah sta bili Anguelique Spincer in Claudine Mendy s po štirimi goli, pri Norvežankah jih je šest dosegla Kristine Lunde-Borgersen.

Finale se je začel po željah Francozinj, ki so z natančnimi streli, dobro obrambo in razpoloženo vratarko hitro prišle do dveh zadetkov prednosti (3:1, 6:4). Norvežanke pa so se nato "ogrele" in izenačile, ob dveh igralkah več na parketu pa s sedemmetrovko Linn Jorum Sulland v 16. minuti prvič na tekmi povedle za dva gola (9:7). Zatem pa se je vse obrnilo na norveško stran.

Skandinavke so bile iz minute v minuto boljše, odločnejše, hitrejše, tako da je prednost naraščala vse do konca polčasa. Camilla Herrem je v 22. minuti zadela za 12:9, Amanda Kurtović za 13:9, Tonje Nostvold je v 27. minuti povišala na 16:11, Heidi Loke pa v zadnji minuti polčasa že na 19:12.

Norvežanke so drugi polčas začele tam, kjer so končale prvega. Prednost so prek protinapada Kari Mette Johansen povišale že na osem zadetkov (22:14), v nadaljevanju pa brez vsakršnih težav nadzorovale potek tekme in ohranjale varno razdaljo do Francozinj, sicer svetovnih prvakinj iz leta 2003 in podprvakinj iz let 2009 in 1999, ki niti s spremembami obrambnih različic niso mogle priti do živega razpoloženim Skandinavkam.

Enajst minut pred koncem so Francozinje prišle še na -5 (21:26), to pa je bilo tudi vse, kar jim je uspelo, tako da so se na koncu Norvežanke povsem zasluženo veselile najžlahtnejših odličij.

- finale:
Francija - Norveška 24:32 (13:19)

- tekma za 3. mesto:
Danska - Španija 18:24 (9:9)

- tekma za 5. mesto:

Rusija - Brazilija 20:36 (11:18)

- tekma za 7. mesto:
Angola - Hrvaška 29:32 (12:14)