Tekmo zasledovanja je Jakov Fak začel kot sedmi, Klemen Bauer 16. Izhodišči, ki sta ju lahko le sanjala. Nazadnje je v sneženju Bauer končal 44., Fak šele 52. Oba sta bila sploh med najpočasnejšimi v smučini. "Kar hitro mi je postalo jasno, da znova nimam konkurenčnih smuči. Ker sem se moral v teku bolj naprezati, da sem sledil drugim, tudi na strelišču ni šlo po načrtih. Tek in streljanje sta pač povezana in vse se je podrlo. Čudeža ni bilo možno narediti," Jakov Fak ni bil kos vragu. "Z nekonkurenčnimi smučmi nisem zmogel zadržati niti uvrstitve med štirideset," je bil razočaran Klemen Bauer. Da je bila priložnost za vrhunski dosežek zares izjemna, sta pokazala predvsem Nemec Andreas Birnbacher, ki je začel šele kot 26., v sprintu pa je za nekaj centimetrov ugnal tudi večnega kralja biatlona Oleja Einarja Bjoerndalna, ki je bil v sprintu tik pred Bauerjem. Popoldne se je v zaključku zalomilo v zadnjem streljanju Andreji Mali (36. mesto). Teji Gregorin, ki je kljub zdravstvenim težavam kot 49. pogumno rinila na start, se je pokvarila puška in je po nasvetu trenerja odstopila ter prihranila vsaj nekaj moči za nedeljsko tekmo mešanih štafet. Potem ko sta Teja Gregorin in Andreja Mali držali priključek na robu deseterice, je Klemen Bauer v prvem delu že napredoval na šesto mesto. Znova pa se mu je zalomilo stoje, poleg dodatnih nabojev je trikrat "rundal" kazenski krog in Jakovu Faku predal šele kot 14. Kljub tretjemu času predaje je Slovenijo lahko dvignil na 13. mesto.

Na srečo so po dolgem razmišljanju našli malega "vragca", ki je v soboto pokopal vse upe. Bauer in Fak sta namreč obula povsem nove čevlje. "Niso bile krive smuči in njihova priprava, temveč novi čevlji. Zaradi novega koničnega podplata bi bilo treba spremeniti tudi nastavitev  vezi na smučeh. Zaradi tega sta se spremenila težišče na smučeh in napetostni lok smuči.  Mešani štafeti sta oba tekli  s  starimi čevlji. Tekaško sta bila znova prava ," je pojasnjeval trener Uroš Velepec.

Da je malih "vragcev", ki prežijo na slovenske biatlonce, še nekaj in so povezani tudi s formo in streljanjem, strokovnemu štabu pa bodo skrajšali spanec med prazniki, je bilo videti tudi na tekmi alpskega pokala na Pokljuki. Janez Marič in Peter Dokl sta med člani le za sekunde ugnala Srba Damirja Rastića, mladinka Eva Urevc, ki je pripravljalno obdobje veliko vadila z reprezentanco A, pa je bila med vrstnicami šele 13.