Prireditelji v osrčju Švice bijejo boj z naravo. Zaradi toplega vremena je okolica skakalnice Gross-Titlis zelena. Ker zaradi previsokih temperatur niso mogli izdelati snega s stroji, so ga na doskočišče s tovornjaki navozili iz kraja Andermatt, ki je oddaljen 70 kilometrov. Čeprav so stroški prevoza izredno visoki, so pedantni Švicarji izračunali, da bodo vseeno nižji, kot bi bila izguba zaradi odpovedi tekem, ker bi bil to slab znak za turizem za bližnje praznike.

Avstrijec Thomas Morgenstern je lani slavil na dveh od treh tekem v Engelbergu in nato zmagal v skupnem seštevku novoletne turneje. Švicarji stavijo na domačega zvezdnika Simona Ammanna, ki še ni v vrhunski formi, svoje adute imajo Nemci (Freund, Freitag), Norvežani (Bardal), Avstrijci in Slovenci, ki so zelo dobro začeli novo sezono.

Slovenski selektor Goran Janus je v Švico pripeljal istih šest skakalcev (Kranjec, Damjan, Prevc, Tepeš, Šinkovec, Judež), ki so na prvih sedmih tekmah sezone v točkovanju za pokal narodov osvojili 810 točk, medtem ko so jih lani Slovenci v vsej sezoni na 31 tekmah zbrali 1668. Robert Kranjec želi zadržati uvrstitev med prvih deset v skupnem seštevku, obenem pa izboljšati najboljši dosežek iz Engelberga, ki je 20. mesto. Jernej Damjan načrtuje v obeh serijah takšna skoka, kot je bil finalni v Harrachovu, ko je napredoval 17 mest. Peter Prevc si želi, da bi se otresel nervoze in jeze sam nase zaradi zaradi ponesrečenih nastopov. Jurij Tepeš, Jure Šinkovec in Dejan Judež bodo veseli vsake točke.