Da je bilo včeraj na Letališki ulici "svetovno" ozračje, so poskrbeli vodilni pri AZS, ko so po brezplačnem internetnem telefonskem omrežju poklicali Primoža Kozmusa in Tino Šutej v ZDA, Matica Osovnikarja pa v London.

Olimpijski prvak se je iz San Diega oglasil precej zagorel z optimističnimi izjavami, da trening poteka po načrtu. Ker je bila ura na zahodu ZDA nekaj minut čez peto, so bili podočnjaki razumljivi, čeprav Primož Kozmus vstaja zelo zgodaj. Tina Šutej je pojasnila, da sploh še ni šla spat, ker je imela včeraj na fakulteti dva zaključna izpita. Toda Ljubljančanka na trening ni pozabila in ima v olimpijski sezoni visoke apetite. Najbolj poln energije je bil Matic Osovnikar, ki je v London pripotoval iz enomesečnih priprav v ZDA. Pravi, da se počuti odlično, da je vse v najlepšem redu, da bo nastopil tudi v dvoranski sezoni, kjer želi biti boljši kot letos, ko je na 60 metrov tekel zanj skromnih 6,76.

Precej resnejše vzdušje je bilo v prostorih AZS, ko so predsednik Peter Kukovica, predsednik strokovnega sveta AZS Martin Steiner in direktor Boris Mikuž odgovarjali na novinarska vprašanja. "V prihodnji sezoni pričakujemo, da bomo imeli 900.000 evrov proračuna. V preteklosti smo jih imeli med 1,1 in 1,2 milijona. Manjši bo zaradi Fundacije za šport, ki nam bo namenila 30 odstotkov manj sredstev. Kljub temu sem ponosen, da bomo atletom namenili še več denarja. Če bodo izpolnjevali vse pogoje, lahko zaslužijo 300.000 evrov," je pojasnil Peter Kukovica ter dodal: "Vesel in ponosen sem, da bomo v olimpijski sezoni v tako težkih časih namenili toliko sredstev atletom. Letos smo denimo prvi obrok s strani ministrstva za šolstvo in šport dobili šele julija. Ni bilo lahko in tudi ne bo. A naredili bomo vse, da v sezoni, od katere si obetamo kolajne z dvoranskega svetovnega prvenstva v Carigradu, svetovnega mladinskega prvenstva v Barceloni, evropskega prvenstva v Helsinkih in olimpijskih iger v Londonu, pomagamo po najboljših močeh. Zato smo sredstva v primerjavi z lansko sezono celo povečali."

Na vprašanje, kako komentirajo dejstvo, da Olimpijski komite Slovenije nameni trenerjem 80 odstotkov zneska, AZS pa 30 odstotkov, je Boris Mikuž odgovoril: "Pretopite odstotke v številke in boste dobili, da AZS z zneskom krepko presega olimpijski komite." Mikuž je še pojasnil, da trenerji tudi v tej sezoni ne bodo imeli individualnih pogodb z AZS, temveč skupno z atleti, in da pri tem ne vidijo nič spornega. Na vprašanje, zakaj se letos pred podpisom pogodb niso usklajevali z atleti kot lani in preteklosti, je Kukovica dejal, da so imeli pogovore z najboljšimi posamezniki in trenerji ter na podlagi njihovih predlogov sestavili osnutek pogodb.