Takšen je uvod bloga Meg Nesterov, ki takšne in drugačne popotniške nasvete piše za The Huffington Post in žanje zajetno število klikov. "Po nekaj dneh, ki sem jih preživela v Ljubljani, sem se v mesto noro zaljubila, obisk pa priporočam prav vsakemu."

Tukaj je nekaj razlogov, zakaj je Ljubljana vredna ljubezni:

1. Ljubljana je Praga brez turistov

Ljubljano oklicujejo za novo Prago že skoraj deset let, primerjava pa je precej posrečena. Arhitekt Jože Plečnik je znan po svojem gradu v Pragi, rojen pa je bil v Ljubljani in je odgovoren tudi za večino arhitekture v starem mestnem jedru ter po Tromostovju, ki definira mesto. Medtem ko je Praga ljubko mesto, je poleti polna turistov in popotnikov. V Ljubljani je mogoče slišati samo angleščino s slovenskim naglasom, pred turističnimi znamenitostmi pa ni nobenih vrst.

2. Evropa, ki si jo lahko privoščite

Čeprav ni tako poceni kot Bolgarija, je Ljubljana veliko bolj prizanesljiva do denarnice kot druga evropska mesta. Spala sem v popolni sobi nad kavarno, za 65 evrov na noč. Za obilno večerjo v sem plačala 20 evrov, za liter vina v trgovini pa sem odštela od 3-4 evre. Za vstopnino v štiri muzeje sem plačala 6 evrov, enako za ogled gradu.

3. Vsi govorijo angleško

Slovenija meji na Italijo, Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško, zato je multikulturna in multijezikovna. Vsak, ki sem ga v Ljubljani spoznala, je poznal kar nekaj tujih jezikov, med njimi pa je bila vedno angleščina – neka prodajalka v trgovini mi je priznala, da obvlada kar šest jezikov! Čeprav vas jezikova prepreka ne bi smela odvrniti od potovanj, je dobro vedeti, da v Ljubljani dober nasvet lahko dobite od skoraj vsakega posameznika.

4. Okusen talilni lonec

Položaj Slovenije pomeni tudi velik izbor okusne hrane: od italijanskih testenin in pic, avstrijskega mesa do hrvaške ribe. V Ljubljani sem nekajkrat dobila tako dobro hrano, da sem si želela obrok, takoj ko sem ga pojedla, naročiti še enkrat.

5. Odlično vino

V Sloveniji je kultura vina na visokem nivoju, večina najboljšega vina pa ostane v državi. Kozarec hišnega vina v kavarnah je zagotovo odličen, cena pa primerno nizka. Ljubljana skriva mnogo odličnih barov in degustacijskih sob, kjer je pijača dostopna in poceni.

6. Terase so odprte tudi pozimi

V času mojega obiska novembra niso bile visoke temperature, vendar so vse kavarne ob reki ponujale tudi sedeže na prostem. Tako kot v Istanbulu, tudi v Ljubljani kavarne postavijo grelne luči in odeje. In tako kot Turki se tudi Slovenci ne odpovejo svojim cigaretam. Park Tivoli je lep čez celo leto in ponuja odličen skrivni kotiček pred mestnim vrvežem.

7. Kupovanje v butikih

Največje presenečenje v Ljubljani je bilo ogromno število trgovin – od mednarodnih do lokalnih butikov. Težko sem se uprla vstopiti v katerkoli trgovino, mimo katere sem šla – in to samo na Starem trgu. Več trgovin lahko najdete tudi v samem centru in izven njega.

8. Enostavno letališče

To morda ni na vrhu vašega seznama, ko iščete popotniško destinacijo, vendar je potovanje zaradi tega veliko lažje. Ko boste pristali na Letališču Ljubljana, ne boste našli več kot bankomata in bara s prigrizki, vendar pa boste zelo hitro naleteli na avtobus ali poceni prevoz, ki vas bo popeljal do Ljubljane. Ob odhodu iz Slovenije me je varnost zadržala le nekaj minut, brezžični internet na letališču je zastonj. Na ljubljanskem letališču imate mnogo letov do zahodne Evrope, med drugim tudi nizkocenovne do Pariza in Londona.

9. Potovanje v druge dele države

Ljubljana zahteva nekajdneven ogled, sama država pa na enem mestu skriva toliko lepot, da lahko zelo hitro in enostavno zamenjate razgled. Smučarji lahko z avtobusom odhitijo v Kranj in od tam do slovenskih Alp, čudovito lepi Bled je manj kot dve uri vožnje oddaljen od glavnega mesta. Med poletjem se lahko izognete gneči na cestah in se z vlakom odpravite v terme ali na morje. Iz Ljubljane potekajo tudi povezave do hrvaškega glavnega mesta Zagreb, Benetke pa so oddaljene samo tri ure vožnje z avtobusom.

10. Pomagali vam bodo načrtovati vaše potovanje

Preden sem odpotovala v Ljubljano, sem poslala elektronsko sporočilo Ljubljanski turistični pisarni, ki mi je v hitrem odgovoru posredovala seznam družini prijaznih hostlov in apartmajev. Veliko podatkov pa lahko najdete tudi na TakeMe2Slovenia in VisitLjubljana.