Ali ste pričakovali rezultatsko tako uspešen start nove sezone svetovnega pokala?

Nakazoval se je že na zadnjih pripravah v Klingenthalu, kjer so bili tudi Nemci, Finci, Poljaki... Fantje so kazali boljše skoke kot na zadnjih tekmah poletne velike nagrade. Prednost je bila v tem, da tudi druge reprezentance pred prvo tekmo niso imele nobenega skoka na snegu, zato smo imeli v Kuusamu vsi enako izhodišče. Na ekipni tekmi celo nismo izkoristili svoje priložnosti, saj smo jo zapravili s slabim skokom Prevca. Kljub temu sta bila peto mesto med ekipami in 16. Prevca med posamezniki soliden rezultat, po katerem so fantje malo lažje zadihali.

V čem je skrivnost uspešnih priprav, saj dobro skačete tudi z vetrom v hrbet, ki je bil doslej težava za večino, predvsem pa za Kranjca?

Poudarek je bil na dvigu eksplozivne moči, zato sodelujemo z atletskim trenerjem Matjažem Polakom. Veliko smo trenirali v Kranju tudi pozno popoldne, predvsem takrat, ko je pihal veter v hrbet, saj v vzgonskem vetru fantje znajo skakati.

Koliko rezerve imajo fantje, da bodo še boljši?

Najpomembneje je, da ohranimo sedanje položaje, torej raven skakanja in rezultatov. Pričakujem, da bomo še boljši.

Dosežke dosedanjega dela sezone ste posvetili svojima pomočnikoma Nejcu Franku in Janiju Grilcu, atletskemu trenerju Matjažu Polaku in fizioterapevtu Tomažu Šušteršiču. Zase pravite, da na dosežek, ki ga boste posvetili sami sebi, še čakate.

Dosedanji uspehi so posvečeni ožjemu strokovnemu moštvu, čestitka zame pa bo takrat, ko bo slovenski tekmovalec na stopničkah med posamezniki.

Koliko vam koristijo izkušnje trenerja reprezentance B, ki je lani v celinskem pokalu popeljal skakalce na 32 stopničk ter do skupne zmage med posamezniki (Rok Zima) in ekipami?

Moja prednost je, da sem šest let delal kot pomočnik Matjaža Zupana. V tem času smo osvojili bronasto olimpijsko kolajno na moštveni tekmi leta 2002, imeli leta 2005 svetovnega prvaka Roka Benkoviča na srednji skakalnici in bron na moštveni preizkušnji. Nato mi je zelo koristilo leto dni dela v klubu Ilirija in štiri leta v reprezentanci B.

Kakšne so razlike v metodah treninga med vami in Zupanom?

Ni velikih. Razlika je v treh stvareh. Pri meni je rdeča nit dvig eksplozivne moči ter pristop k specialni vadbi in tehniki.

Znani ste kot trener, ki ne govori veliko, ampak fantom hladnokrvno prepustite, da svoje znanje pokažejo na skakalnici.

Tako deluje navzven. Glavnino dela moraš opraviti na pripravah in doma na vsakodnevnih treningih, medtem ko se na tekmah le še igraš. Na tekmah morajo le uživati, zato jim ne polnim glave z obilico informacij. Tekmovalec mora iti na zaletišče s prazno glavo.

Prvi del svetovnega pokala boste zaključili s tekmama v soboto in nedeljo v Engelbergu v Švici. Na tej skakalnici s strmim zaletiščem Slovenci v zadnjih letih niso bili posebej uspešni.

To me ne zanima. Kot trener reprezentance B sem imel v preteklosti v Engelbergu vedno tekmovalca na stopničkah na tekmah celinskega pokala, zato imam dobre občutke. Želim si, da bi Kranjec ostal med najboljšimi desetimi v skupnem seštevku svetovnega pokala, ker je to izredno pomembno za začetek novoletne turneje. Obenem želimo obdržati pravico nastopa s šestimi tekmovalci. Dejan Judež je na zadnjem mestu na lestvici skakalcev, ki imajo še pravico nastopa. Za ovratnik mu dihata Avstrijec Zauner in Norvežan Sklett, zato mora dvakrat osvojiti točke.

Kako ocenjujete razmerje sil v svetovnem pokalu, kjer je v pokalu narodov vrstni red: 1. Avstrija, 2. Nemčija, 3. Norveška, 4. Slovenija?

Presenetljivo, ker so Poljaki šele sedmi, potem ko so bili poleti druga reprezentanca sezone, negativno presenečenje so tudi Finci na devetem mestu. Obe reprezentanci sta na treningih v Klingenthalu skakali zelo dobro, celo malo bolje od Slovencev, pa se obojim v Kuusamu ni izteklo po načrtih. To je le dokaz, kako so skoki zapleteni. Izenačenost je velika, vse reprezentance, ki so pred nami, je mogoče premagati. Avstrijci niso z drugega planeta. Nemci so se okrepili še s tretjim trenerjem. To je Stefan Horgnacher, a sem ga v celinskem pokalu že premagoval, zato ne vidim razloga, zakaj ga ne bi še v svetovnem pokalu. Pri Norvežanih je z novim trenerjem Stöklom takoj opazna avstrijska šola skakanja.