Matjažu Gantarju, predsedniku uprave KD Group, se zdi nesprejemljivo, da imajo v DBS tretjinski lastniški delež, a nobenega predstavnika v nadzornem svetu. "Stojimo pred zaprtim oknom s spuščeno roleto, zato ne vemo, kaj se dogaja v banki," je Gantar že pred časom dejal za Dnevnik, včeraj pa je na naše vprašanje, ali tokrat vendarle upa, da bodo dobili svojega nadzornika v DBS, odgovoril: "Težko napovem. Ta odločitev je v rokah Petra Vriska. Nekaj stikov z njim smo imeli, a nimamo občutka, da se je zelo premaknil s svojih stališč. Po svoje razumemo zadružnike oziroma ljudi iz krogov Petra Vriska, da nimajo posebne želje sodelovati z nami, a mi svoje naložbe v DBS niti prodati ne moremo, če kupcu ne moremo zagotoviti, da bo imel svojega člana v nadzornem svetu in s tem ustrezen vpliv v banki, brez katerega je lahko le njen sponzor."

Gantar dodaja, da Vrisku takšne razmere ustrezajo. "Mi mu ne povzročamo težav, ni nas dolžan ničesar vprašati, toda posledica takšnega odnosa, ki se nam ne zdi sprejemljiv, je, da smo do predlaganih sprememb statuta DBS zadržani in da svojega lastniškega deleža ne moremo prodati," je poudaril Gantar.

Bo KD Group, če mu tudi danes ne uspe s predlogom, da skupščina za člana nadzornega sveta DBS (za obdobje od 15. decembra 2011 do 30. junija 2012) izvoli svetovalca direktorja KD Group Gregorja Slugo, znova blokiral predloge sprememb statuta DBS, ki so prav tako na dnevnem redu? "Mi ne blokiramo sprememb statuta kar tako. Ne nasprotujemo spremembam, želimo pa, da se o njih poprej pogovorimo in uskladimo," odgovarja Gantar.

Skupščina DBS bo danes že tretjič v letu in pol glasovala o dopolnitvi statuta, ki se nanaša na sprejem odobrenega kapitala, prek katerega bi izdali obveznice s poroštvom Republike Slovenije. Spomnimo, DBS je ena od štirih bank, ki ji je vlada spomladi 2010 dala soglasje za izdajo obveznic z državnim poroštvom. DBS je izdala za sto milijonov evrov obveznic s petletno ročnostjo, vlada pa kot porok zahteva, da ji banka omogoči konverzijo terjatve v kapital, če bi prišlo do unovčenja poroštva. Toda sklep o tem je padel že na dveh skupščinah banke, saj ni dobil potrebne dvotretjinske podpore (obakrat so mu nasprotovali KD Group in skupina delničarjev v njegovi večinski lasti). Gantar dosedanje nasprotovanje tej in drugim predlaganim spremembam statuta utemeljuje z navedbo, češ da težko glasujejo o točkah dnevnega reda, o katerih so bili seznanjeni šele na sami skupščini ali tik pred njo, "zato nekaterih ozadij ne poznamo dovolj".

tatjana.pihlar@dnevnik.si