Nagrada je namenjena filmom ali posameznikom, ki "odpirajo provokativna socialna vprašanja na dostopen in pretanjen način". Film V deželi krvi in medu je nagrado prejel, ker resnično pooseblja Kramerjevo dediščino, sta v izjavi za javnost zapisala predsednika ceha Hawk Koch in Mark Gordon.

"Ponosni smo, da se bomo pridružili preteklim prejemnikom nagrade in da bomo povezani z imenom velikega Stanleyja Kramerja," so zapisali producenti filma Angelina Jolie, Tim Headington, Graham King in Tim Moore, ki bodo nagrado prejeli 21. januarja prihodnje leto.

Film, v katerem igra tudi Branko Đurić - Đuro (na fotografiji), je bil minuli teden premierno prikazan v New Yorku, Los Angelesu in Sarajevu predstavnikom združenj žrtev vojne. Po newyorški premieri je Rade Šerbedžija, ki je v filmu tudi igral, pohvalil film in Angelino Jolie primerjal s še enim igralcem in režiserjem, legendarnim Clintom Eastwoodom.

Film V deželi krvi in medu govori o srbskem vojaku Danijelu (Goran Kostić) in vojni ujetnici, Bošnjakinji Ajli (Zana Marjanović), ki sta bila pred začetkom vojne v BiH v ljubezenskem razmerju, z začetkom krvavega spopada leta 1992 pa sta se znašla na nasprotnih straneh.

Film bodo v ameriških kinematografih začeli predvajati 23. decembra, kar je še ravno pravi čas, da se lahko uvrsti v tekmo za oskarje.