Tekstilindus je zapadel v krizo pred dvajsetimi leti, stečaj pa še ni končan. Kasneje so del velikega območja kupili Italijani, a na koncu zaprli še zadnji ostanek te industrije. "So pa očitno dosegli pri takratni oblasti Mohorja Bogataja zanimivo spremembo prostorskih aktov, ki je šla dokaj mimo javnosti. Italijani so namreč želeli zgraditi dva stanovanjska bloka in zato je bilo treba spremeniti prostorske akte, čeprav je celoten kompleks bil prej namenjen industriji in obrti. Ta poteza je povzročila kaos," nam pripoveduje eden od obrtnikov, ki so slepo verjeli mestni oblasti, da bo to območje postalo kranjska obrtna in poslovna cona.

Vsaj 13 obrtnikov in podjetnikov je v ta namen kupilo okoli 14.000 kvadratnih metrov zemljišč in stavb. Ko pa so tudi oni dojeli, da je mogoče graditi stanovanja, so si nekateri premislili, prodali objekte ali se odločili, da stanovanja gradijo sami. V nekdanji menzi je zraslo 15 stanovanj: "Kupili smo jih po načelu videno-kupljeno in zdaj ugotavljamo, da stavbi ne pripada zemljišče, kjer bi lahko parkirali vozila. To postaja hud problem, ker so okoli obrtniki, ki so jezni na nas, mi pa smo nemočni," nam je povedala stanovalka stavbe, kjer se otroci nimajo kje igrati, kjer ni parkirišč, ki je sredi (še) obrtnega dela nekdanje tovarne.

Zdaj nastaja problem tudi s parkiriščem pred samim vstopom v območje nekdanjega Tekstilindusa (skupaj več kot 110.000 kvadratnih metrov). Parkirišče namreč pripada kupcem - obrtnikom, podjetnikom -, lastijo pa si ga drugi. Ker bo zraslo še nekaj stanovanj iz poslovnih objektov, bo zmeda še večja. Upravna enota že vodi postopek z lastniki.

Na dan prihajajo tudi podrobnosti, kako je nekdanja menza postala stanovanjski objekt, kjer sosedov ni nihče vprašal za nobeno soglasje, objekt pa je kupilo in v stanovanja spremenilo podjetje iz okolice Ljubljane.

"Obrtna zbornica Kranj leta in leta prosi, opozarja in terja poslovno-obrtno cono. Kranj je zaostal za Šenčurjem in drugimi manjšimi občinami. Stanje na območju Tekstilindusa pa je postalo nevzdržno: stanovalci si želijo miru, obrtniki in podjetniki pa morajo delati," ocenjuje sekretarka zbornice Danijela Žagar.