Letos je okrasitev še bogatejša, saj je umetnik Zmago Modic svoje avtorske projekte praznične svetlobne okrasitve mesta "Vesoljna Ljubljana", "Pot življenja" in "Rojstvo oblik" nadgradil še s "Prinašalci luči" na Prešernovem trgu. Praznična promenada poteka od osrednje ljubljanske tržnice prek Prešernovega trga in Cankarjevega nabrežja do Brega in Kongresnega trga.

Del decembrskega prazničnega vzdušja je tudi tradicionalni praznični sejem s pestro ponudbo izbranih izdelkov, primernih za praznično obdarovanje. Seveda pa je praznični sejem tudi družabni dogodek, zato ne manjka stojnic z gostinsko ponudbo, ki z omamnimi vonjavami po aromatičnem čaju, kuhanem vinu in drugih dobrotah vabijo ljudi k postanku.

Najmlajši bodo na svoj račun prišli v parku Zvezda, kjer se bodo v Pravljičnem mestu med drugim zvrstile lutkovne predstave, prireditve za mlade športnike in ustvarjalne delavnice, otroke pa bosta obiskala tudi Božiček in dedek Mraz. Tam boste lahko obiskali še knjižni sejem ali pa v paviljonu med 12. in 15. decembrom ob večerih prisluhnili pevskim zborom. Zanimivo bo tudi na Mesarskem mostu, kjer bodo nastopila ulična gledališča, nekaj zanimivih brezplačnih prireditev pa ponujajo še Festival Ljubljana, Art center Pionirskega doma, Mestni muzej, Kinodvor, Mednarodni grafični likovni center in ljubljanski grad.

Od Prešernovega do Kongresnega trga

Letošnja največja novost je sprememba glavnega prizorišča, ki bo tokrat na Kongresnem trgu. Čudovito novo prizorišče je z veliko prostora kot nalašč za prireditve, namenjene večjemu številu ljudi, poleg tega pa ponuja lep razgled na Ljubljanski grad, od koder bomo na silvestrovo ob polnoči lahko občudovali ognjemet. Od 26. decembra do 1. januarja se bodo na Kongresnem trgu zvrstili glasbeni izvajalci, kot so Siddharta, Društvo mrtvih pesnikov, Dan D, Alya, Elvis Jackson, Tanja Žagar, Tabu in Jelena Rozga, na silvestrovo pa bomo lahko prisluhnili Novim fosilom, Janu Plestenjaku in Čukom.

Glasba bo odmevala tudi z drugih ljubljanskih prizorišč. Na Pogačarjevem trgu se bo pozibavalo v zvokih narodno-zabavne glasbe, na Mestnem trgu, kjer bodo na silvestrovo nastopili Anika Horvat, Time to time in Nina Pušlar, bo uživala predvsem generacija srednjih let, na Novem trgu, kjer se glasbeni program začne že 16. decembra, pa bomo lahko prisluhnili finalistom oddaje Misija Evrovizija, skupini Ana Pupedan in ICE, Jerici Haber s skupino, Lucienne Lončina ter še mnogim drugim. Prizorišče na Trgu francoske revolucije bo zadnji dan v letu namenjeno predvsem ljubiteljem alternativne rock glasbe, odre bodo namreč zasedle glasbene skupine Niet, Pankrti, The Tiasters, Negligence in The Canyon Observer. Skratka, program je bogat in raznolik, zato bo prav gotovo vsak našel nekaj zase.